Sarı nokta hastalığı nedir?

Sarı nokta hastalığı nedir, kimlerde görülür, tedavi yöntemleri nedir? Sorularının cevaplarını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Sarı nokta hastalığı nedir?

Makulalutea, halk arasındaki adıyla sarı nokta, gözün retina tabakasındaki görme hücreleri içindeki en yoğun bölgedir. Bu bölge ayrıca kaliteli görmeyi sağlar. Sarı nokta adıyla bilinen hastalık, gözün bu bölgesindeki bozulmadan ortaya çıkan ve görme yetisinin kaybolmasına neden olur.

Maküla, retina tabakasında bulunan ve ışığa çok duyarlı olan görme hücrelerinin en çok bulunduğu bölgedir. Maküla, retinanın çok ufak bir bölgesini kapsar fakat çevre retina tabakasına göre daha hassas bir yapıdadır. İğneden ipliği geçirebilme, küçük yazıları okuyabilme ve sokak tabelalarında bulunan yazıları net olarak görmek için maküla tabakasının sağlam olması gerekmektedir.



Sarı nokta hastalığı kimlerde görülür?

Sarı nokta hastalığının belli bir sebebi bulunmasa da uzmanlar yaşlılıktan kaynaklanan bir rahatsızlık olduğunu söylemektedirler. İlerleyen yaşlardaki insanlarda retina tabakasındaki pigment epiteli ismi verilen bölgede metabolik artık ve küçük sarı toplanmalar oluşmaktadır.

Sarı nokta hastalığında görme bulanıklığı, merkezi görmede bulanıklık ya da kesik görme, merkezi görme kaybı yaşanabilmektedir. Periferik görme genel olarak etkilenmez. Örnek olarak sarı nokta hastaları, saati bütün hatlarıyla görebiliyorken merkezdeki yelkovanı ve akrebi bütünüyle seçemezler. Yani sarı nokta hastalığı tamamen körlüğe neden olmaz. Bu hastaların başka bir göz problemleri yoksa yanları görmeye devam edebilirler. Fakat merkezi görme kaybı günlük yaşamdaki birçok işi olumsuz yönde etkiler. Yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hastalığı, bir gözde başlar ve zamanla diğer göz de rahatsızlanır.

En çok görülen sarı nokta hastalığı tipi kuru tip ve yaşa bağlı oluşan maküla bozulmasıdır. İlerleyen yaşlarla beraber maküla tabakası incelir ve işlevini kaybeder. Hastalık, küçük sarı birikintilerin maküla bölgesine yerleşmesiyle başlamaktadır. Hastalığın ilerlemesiyle zamanla bu birikintilerin miktarı artar ve maküla tabakası daha ince bir hal alarak görmenin yavaş bir şekilde azalmasına yol açmaktadır.


Sarı nokta hastalığı tedavisi

Bu hastalığın yaş tip hastalığına dönüşme riski taşıması sebebiyle, hastalar kontrol altında tutulmalı ve merkezi görme yetilerini her gün evde kare testi ile ölçümleri yapılmalıdır. Bu testlerde kırılmalar, eğri görmeler, kesintiler gibi bozukluklar tespit edildiğinde zaman kaybedilmeden göz doktoruna gitmeniz gerekmektedir. | KAYNAK: Hemsire.Com


İlgili içerikler:

Robotik lazerle göz ameliyatı

Gözlükten kurtulmak mı istiyorsunuz?


Göz renginizi değiştirmek artık mümkün!

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال