Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin nedenleri?

Sağlık çalışanlarına saldırıların nedenleri nelerdir? Detaylı analiz sonucunda nedenler bulunarak şiddetin engellenmesi sağlanabilir.

Günümüzde oldukça fazla olan sağlık çalışanına şiddet aslında geçmiş senelerde de vardı. Ancak son yıllarda özellikle 2012 yılından sonra katlanarak artış gösterdi. 2010-2015 yılları arasında 35 bin civarında sağlık çalışanına şiddet olayı belirlenmiştir. Sağlık bakanlığının hayata geçirdiği beyaz kod sistemi ile beraber bunların 18bin adeti hekime saldırıdan oluşurken, 17 bin tanesi ise diğer sağlık çalışanlarına oluşmuştur. Rakamlar ile dile getirince sanki basit bir olaymış gibi gelebilir. Ancak gün bazında 30 çalışana şiddet çok yüksek bir rakamdır. Bu saldırıların sonucu ölüme kadar sonuçlanacak derecede şiddet içerebilmektedir.

Sağlık çalışanlarına saldırıların nedenleri nelerdir?

  • Sistemin sorumlusu olarak görülmesi;

Sağlık çalışanlarının herhangi bir sağlık hizmetindeki aksamanın sebebi olarak görülerek horlanması sonucunda saldırılar olabilmektedir. Yani bir suçlu bularak ona suç atmak mantığı ile hareket edilmektedir. Ayrıca bu  sorun özellikle yazılı ve görsel medya eli ile  körüklenmektedir. Çünkü sağlıkla ilgili her haber yüksek seyirci potansiyeline sahiptir. Bu konudaki haberler acımasızca ve ayrıntılı incelenmeye girmeden verilmekte, seyirci ve okuyucu tarafından yüksek ilgi ile izlenmektedir.

  • Saldırabilecek kadar güvenliksiz ortam oluşması;

Sağlık çalışanlarının çalıştığı ortamlar güvenlik açısından risklidir. Potansiyel saldırgan ile çoğu zaman yalnız bırakılmış oluyorsunuz. Sağlık  kurumu güvenlik önlemlerini almalı, caydırıcı görünmeli ve bu önlemleri olacak kişileri yeterince eğitmelidir. Alış-veriş merkezlerinde dahi kapılarda güvenlik görevlilerinin yönlendirmesi ile manyetik kapılardan geçerek içeri girerken, hastanelerimize istenilen saatte ve şekilde rahatlıkla girilip çıkılabilmektedir.

  • Önyargı oluşması;

İnsanlarımız daha önce çeşitleri nedenler ve duyumlardan dolayı sağlık çalışanlarına önyargılı olarak yaklaşmaktadır. Sanki sağlık çalışanı onun iyiliğini istemiyormuş gibi görebilmektedir. Görevimizin  hastalara yardım etmek olduğunu çoğu zaman hatırlamak istemiyorlar. Sağlık çalışanlarının da  onlar gibi ailelerinin  olduğunu, tatil yaptıklarını ,dinlenip uyumak zorunda olduklarını, arkadaşları ile  eğlenebildiklerini  yani robot olmadıklarını  unutuyorlar. Her şartta  ve istedikleri tarzda hizmet bekliyorlar.

  • Hastanın başına gelenleri sadece sağlık çalışanlarından bilinmesi;

Doktor her ameliyatı yaptığında sanki kesin kurtuluş olacak kesin iyileştirmek sorunda, sanki her şey doktorda bitiyor gibi bir algı oluşmuştur. Oysa ki doktor sadece prosedüre göre hareket etmektedir. Yani her şey kendi elinde değildir.

  • Sağlık çalışanlarının hiç mi suçu yok?

Sağlık çalışanları ölümleri, yaralanmaları veya buna benzer acı durumları çok fazla gördüğü için artık her insan gibi tepki gösteremeyebiliyor. Kimi zaman kayıtsız, umursamaz kalabilmektedir. Ya da hasta her ne kadar kendisini kötü hissetse de o hastalığın gidişatını sağlık çalışanları bildiği için umursamaz tavırda olabilmektedir. Ya da aynı anda oluşan iki olayda doktor iki hastaya da bakamayacağı için hasta kendisinin ikinci plana atılmasına sinirlenebilmektedir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال