Polikistik over sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Polikistik Over Sendromu merkezi sinir sistemi, hipofiz bezi, yumurtalıklar, böbreküstü bezi ve diğer dokular arasındaki etkileşimlerde meydana gelen bozulmalara bağlı olarak; üreme çağına gelmiş kadınlarda daha sık ortaya çıkan bir endokrin bozukluktur.

Polikistik over sendromu kronik olarak seyreden ve kadınların günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebilen bir hastalık çeşididir.


Polikistik over nedir?

Normalde her ay yumurtalık üzerinde birkaç yüz yumurta oluşur ve bunlardan sadece bir tanesi gelişen yumurta olur ve olgunluğa erişir ve diğer yumurtaları imha eder. Ancak polikistik over hastalığında ise yumurtaların hepsi birlikte gelişir ancak tam olarak olgunluğa ulaşamazlar aynı boyda kalırlar.

Yumurtalıkta kalan bu kesecikler aynı zamanda erkeklik hormonu da salgılamaktadır. Bu yüzden polikistik over belirtileri görülmeye başlar. Hastalığın başlamasına neden olan faktör veya faktörler henüz tam olarak bilenmemekle beraber genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmış bir hastalık olarak nitelendirilmektedir.



Polikistik over belirtileri nedir?

Çoğunlukla genç kızlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan polikistik over sendromu bir çeşit hormon bozukluğudur. Bu hastalıkta tedaviden önceki en önemli nokta 'kilo kontrolü' dür. Polikistik over hastalığı kendisini vücutta erkeklik hormonunun aşırı bir şekilde artmasıyla oluşan belirtiler şeklinde göstermektedir.


Obezite nedir? Obezite ile nasıl mücadele edilir?


Bu rahatsızlığa sahip kişiler genellikle kiloludurlar. Erkeklik hormonunun artışına bağlı olarak ciltte yağlanma ve akne oluşumu gözlemlenmektedir. Bunun sonucunda da vücutta erkeksi tüylenme olarak adlandırılan dudakların üst kısmında ve yanak bölgesinde tüylenme görülür. Daha ilerleyen durumlarda da göğüsün ortasında, çevresinde ve karnın alt kısmı ile bacakların diz üstü bölgesinde aşırı tüylenmeler ortaya çıkar.


Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de genetik önemli bir faktördür. Hastalık anneden geçebildiği gibi babadan da çocuğa geçebilmektedir. Hastalık başladığında menopoza kadar düzelmez ve genetik olduğu için de tedavisi neredeyse imkânsız bir hastalıktır.


İlgili içerikler;

Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşiresi görev, yetki ve sorumlulukları

Kadın ve erkek beyinleri arasındaki farklar

Kadın sağlığı için bu 7 belirtiye dikkat!


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال