Kleptomani hastalığı bulunan kişide ister ihtiyacı olsun isterse hiç ihtiyacı olmayan bir nesne olsun fiyatına ve değerine bakmadan o nesneyi çalmaya yönelik bir dürtü uyandıran nevrotik bir hastalıktır. Halk arasında hırsızlık hastalığı olarak da bilinen kleptomani ruh sağlığı ileri derecede bozulan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bu bozukluğun kaynağı ise genel olarak çocukluğa ve çocuklukta yaşanan baskılara bağlı bir olaya dayanmaktadır. Hasta için bir çeşit cesaret ölçüsü ve güç gösterisi olan çalmak fiili hastanın kendine güvenini artırarak kişinin yaşadığı baskılara rağmen çevreye cesurum izlenimi vermesini sağlar. Bu fiili işleyen hastalar çok büyük bir mutluluğa erişerek kendileriyle gurur duymaya başlıyorlar.
Kleptomani hastası olan bireyler yaptıkları çalma fiilini ihtiyaçları doğrultusunda değil dürtüsel güdüler rehberliğinde yaparlar. Aslında çok da yaygın olarak görülmeyen ama tam olarak bu hastalığa sahip kişi sayısının da tespit edilemediği kleptomanide mağazalardan hırsızlık yapan kişilerin yüzde beşinin kleptomani hastası oldukları tespit edilmiş. Ancak diğer araştırmaları da göz önüne alırsak ortalama bir toplumda yüzde bire yakın kleptomani hastasının varlığı söz konusudur. Kleptomani hastalığı ile ilgili araştırmalarda bu hastalığın kadınlarda erkeklere göre çok daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Bunun sebebi olarak da kadınların psikolojik ve ruhsal yapısının bu dürtüyü uyandırmaya daha müsait olması gösterilmektedir.
Nasıl tedavi edilir?
Psikologlar ve psikanaliz uzmanları kleptomani tedavisi olarak en iyi yöntemin psikanaliz olduğunu söylerler. Daha önce hastanın yapmış olduğu hırsızlık filleri bir şekilde tespit edilerek hastaya gösterilir. Bu konuda gerekli telkinlerde bulunularak bu hastalığın neden olduğu hırsızlığın kişide oluşturduğu tehlikeler bu durumun kişiye zarar verdiği uygun bir şekilde anlatılır. Tabi ki bu anlatımı bir aile büyüğü, bir baba gibi değil uygun psikolojik tekniklerle yapmak gereklidir. Bu konuda uzman olmayan kişilerce yapılan psikanaliz tedavisi kişide kalıcı ve tamiri zor hasarlar bırakabilir. Aslında kleptomani hastaları kleptoman olduklarını pek kabul etmezler. Bu kabullenmeme tedavi altına alınmalarını güçleştirir. Bunun için hastayı ikna edici bir üslupla uzman bir psikologdan yardım alınmalıdır.
KAYNAK: Hemsire.Com