Çocuk yaşta dondurulan yumurtalık dokusu ile anne oldu

İngiltere de yaşayan ve 24 yaşında olan Dubaili Moaza Al Matrooshi, çocuk yaşta aldığı kemoterapi tedavisinden dolayı doğurganlığını yitirmesine rağmen ergenlik dönemine girmeden önce alınıp dondurulan yumurtalık dokusunun, tekrar yumurtalığına nakledilmesi ile sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getirdi.

İngiliz yayın kuruluşu olan BBC’nin yaptığı habere göre, doğuştan ölümcül bir kan hastalığı ile mücadele eden ve 9 yaşında iken kemoterapi tedavisi öncesi yumurtalığı dondurulan Dubai asıllı Moaza Al Matrooshi, “Bu bir mucize. Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için çok uzun bir süre bekledik.” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Dubaili anne, anne olma umudunu hiçbir zaman kaybetmemiş ve kemoterapi öncesi yumurtalığını dondurma fikrini vererek, anne olma mutluluğunu yaşamasına sebep olan annesine karşı müteşekkir olduğunu söyledi.

İngiltere de özel bir hastanede doğumu yaptıran doktor Sara Matthews de gerçekleşen doğumun Al Matrooshi ailesine çok büyük bir mutluluk kattığını ve aynı zamanda bu ve benzeri durumdaki kadınlar için de gerçekleşen bu doğumun büyük bir umut kaynağı olduğunu belirtti.

Doktor Sara Matthews, “Bu çok büyük bir başarı. Yumurtalık nakli daha ileri yaştaki bayanlar da mümkün olduğunu biliyorduk. Fakat çocuk yaşta kanser tedavisi öncesi alınıp dondurulan yumurtalığın tekrar nakledilmesi ve son derece sağlıklı bir şekilde sonuç vermesi kesinlik ile bilinmeyen bir durum.” İfadesini kullanırken şaşkınlık ve mutluluğunu dile getirdi.

Kemoterapi tedavisi öncesi 9 yaşında iken ingilterenin Leeds kentinde sağ yumurtalığına yapılan operasyon sonucu, alınan yumurtalık dokusu eksi 196 derecede donduruldu. Geçtiğimiz sene, 15 yıl önce Al Matrooshi’den alınan yumurtalık dokusu olan beş parçayı cerrahlar tekrardan kadına nakletti.

Naklin gerçekleşmesinin ardından menopoz sürecinde olan Al Matrooshi’nin horman seviyeleri normal şekle döndü ve doğurganlığı geri geldi. Bu tedavilerin ardından genç çift bir erkek çoçuk sahibi oldu. Dubaili Al Matrooshi, ergenliğin başlarında iken kemoterapi öncesi yumurtalığı dondurulup, tekrar enjekte edildikten sonra doğum yapan ilk kadın olduğu düşünülüyor. Geçen yıl yapılan son derce başarılı nakil en güzel şekilde sonuç verdi.


ilgili içerikler;

Hamile kalmayı kolaylaştıracak yöntemler

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Hamilelikte ilaç kullanımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال