Plastik saklama kaplarının zararları nelerdir?

Yiyecekleri saklamak adına kullanılan saklama kapları ne kadar sağlıklı? Hangi özellikteki saklama kaplarını kullanmalıyız?
Genellikle her gün yapılan yemeklerin bir çoğunu saklamak için farklı kaplara koymak durumunda kalabiliyoruz. Ancak uzmanlar, bizim her saklama kabı tercihimizin doğru olmadığını bildiriyor.

Saklama kapları; alüminyum plastik ve porselen şekillerde olabilmektedir. Peki hangi saklama kapları zararlıdır?  Saklama kapları besinlere nasıl etki eder bu yazımızda.

Hangi maddeden yapılan saklama kabını tercih etmeliyiz?

Uzmanlar besinleri güvenle saklamak adına genellikle cam, plastik, seramik malzemelerin seçilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Peki hangi kaplarda ne gibi tehlikeler bulunmaktadır?

Plastik maddeler besinlerle reaksiyona GİREREK kanserojen madde oluşturabilir.  Ancak her plastik kap zararlı değildir. Plastiklerin reaksiyona girme sebebi plastiklere bazı özellik kazandırmak adına eklenen katkı maddeleri yüzündendir Cam kaplar içerisine konulan besinler ile reaksiyona girmemektedir.

Seramik kaplar kurşun zehirlenmesine neden olabilir!

Sırlı yüzeyi bozulan ya da çatlak olan kaplar sağlık adına risk oluşturmaktadır. Ayrıca kalitesi düşük olan seramik kaplardan besinlere ağır metal olan kurşunun geçişi daha kolay olmaktadır. Bu sebeple seramik kaplı ya da doğal minerallerden üretilen, içeriğinde kanserojen madde bulundurmayan kaplar tercih edilmelidir.

Zehirli maddeler besinlere geçebilir!

Saklama kabı adına uygun olmayan araç gereçlerden zehirli madde çözünmesiyle besinlere metal bulaşabilmektedir. Asitli besinlerin, içeriklerinde  kurşun ve bakır barındıran kaplarda saklanmaması gerekmektedir. Kalaysız bakır kaplarda saklanan besinler de ağır metal zehirlenmesine neden olur.

Asitli besinleri alüminyum kaplarda tutmayın!

Besinin içeriğindeki asit ve alkali alüminyumu etkilemektedir. Limon, domates, sirke gibi besinler alüminyum çözülmesine sebep olur ve besine geçer. Besinden kaba, kaptan besine olan geçme besinin sağlıksız olmasına sebep olur. En iyi saklama kabı besinle etkileşimi olmayan nötr kaplardır. Örneğin kaliteli cam kaplar gibi.

Konserve yiyecekler nede saklanmalıdır?

Konserve yapımında özel astarlanmış teneke kutulur kullanılabilir. Teneke kutular açıldıktan sonra içindekiler kullanılıp ve kutu atılmalıdır. Salça, gününde kullanılmadığı için kutuda bekletilebilir. Bekleme esnasında kutudan salçaya teneke karıştığı görülmüştür. BağlantıSalça ve benzeri yiyeceklerle fazla teneke alındığında sağlığımız açısından gerekli demir, kalsiyum ve çinko gibi minerallerin yararlılıklarının azaldığı görülmüştür. Bu yüzden, teneke kutu açıldıktan sonra salça cam kavanoza alınarak bekletilebilir. Ayrıca iyi yapılmamış teneke kutulardan yiyeceğe kurşun gibi zararlı maddelerin karıştığı da görülmektedir. Özellikle, açıldıktan sonra beklerken zararlı maddeler yiyeceğe daha çok geçmektedir.

Sırlı toprak kaplarda neler saklanmalıdır?

Sırlı toprak kaplar, peynir, pekmez, yoğurt gibi yiyeceklerin saklanmasında kullanılabilir. BağlantıBu tür kaplar kontrollü bir şekilde yüksek sıcaklıkta yapılmadığında, sırdan yiyeceğe, kurşun, kadmiyum gibi zararlı maddeler geçebilir. Yapılan bazı araştırmalar, bu tür kaplarda satılan yoğurtlarda kurşun seviyesinin, cam kaplarda satılanlara göre daha çok olduğunu kanıtlamıştır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال