Obezite nedir? Obezite ile nasıl mücadele edilir?

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin başta gelen sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünyada gitgide yayılmakta olan obezite, Türkiye’de de kendini farkına varılır derecede göstermeye başlamıştır.

Obezite, aşırı kilo alımıyla birlikte sağlığı bozacak kadar vücutta görülen yağlanmaya denir. Hazır gıda tüketimi, abur cuburlar ile tetiklenen bu hastalık, vücutta rahatsız edici kadar yağ birikmesine ve sağlığımızı bozacak hastalıkların tetiklenmesine yol açar. Obezite olup olmadığınızı öğrenmek için ise Beden Kitle İndeksi dediğimiz bir yol kullanılır.


Obez olup olmadığımı nasıl öğrenirim?

Öncelikle boy ve kilo değerlerinizi bilmelisiniz. Vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edeceğiniz rakam, size yeterli olacaktır. Eğer bulduğunuz sonuç 25 ile 29 arasında ise obezite başlangıcı, 30 ve üzeri ise obezitesiniz demektir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna mutlaka başvurmanız gerekir.


Obezite tedavi süreci nasıldır?

Öncelikle başvurduğunuz sağlık kuruluşunda, uzman bir hekim tarafından gerekli tahliller yapıldıktan sonra size bir diyet programı uygulanır. Bu diyet programının uygulanması sürecine Tıbbi Beslenme Tedavisi denir. Bu tedavide asıl amaç kişinin ideal kilosuna ulaşmasını sağlamak ve uygulanan diyet programı ile düzenli beslenme alışkanlığını kazanmasıdır.

Tıbbi beslenme tedavisi ile uygulanan diğer destek program ise egzersiz tedavisidir. Egzersiz tedavisi ile kişinin düzenli beslenmeye başladığı andan itibaren, günlük yaşamında hareketsiz kalmamasını sağlamak için kişiye özel verilen sporlardır.

Yetişkin bireyler için günde en az 30 dakika olarak uygulanan bu tedavi, kişinin vücudundaki yağ birikiminden daha hızlı ve sağlıklı biçimde kurtulmasını amaçlar. Bu tedavilerin yanında uygulanabilen bir diğer tedavi de ilaç tedavisidir. Uzmanların gözetimi altında kullanılması gereken bu ilaçlar, diğer yöntemlere takviye olarak uygulanır.


Bunların dışında ise 2 farklı cerrahi müdahale ile obeziteye müdahale edilebilir;

  • Bunlardan ilki ve en başarılı yöntemlerden biri olan mide küçültme ameliyatıdır. Kişinin daha az yemek ile doymasını sağlar.

  • Diğeri ise cerrahi müdahale ile de vücutta belirli yerlerde biriken yağ dokularının bölgesel olarak uzaklaştırılmasıdır. Genel olarak kilo vermekten çok, bölgesel estetik şeklinde uygulanan bir yöntemdir.

Obezite ve obezite başlangıcında olan kişiler ciddi risk altındadırlar. Bu sebeple, meydana gelebilecek hastalıklara mahal vermeden, uzman bir hekim ile obezite tedavisine başlanmalıdır. 


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال