Lohusalık dönemi nasıl geçirilmelidir?

 Doğum sonrası dönem yani lohusalık dönemi birçok yönden dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

İster sezaryen olsun ister normal doğum olsun lohusalık dönemi bütün bayanlar için hassas bir dönemdir. Dünyaya yeni bir canlı getirmek çok ama çok zor bir şeydir.

Lohusalık dönemi: Hamile bir bayanın doğum anından sonraki ilk 6 haftaya verilen isimdir.

Hamilelik döneminde bir bayanın vücudu çok fazla değişim göstermektedir. Vücudun doğumdan sonra eski haline gelme süresi lohusalık döneminde gerçekleşir.

Doğum sonrası neden bu kadar sıkıntılı?

Doğum bir nevi ameliyattır. İster sezaryen olsun ister normal doğum olsun bu iyileşme süresi önemlidir. Doğumun ardından (Lohusalık döneminin ilk 24-48 saati) annenin gözlem altında tutulup tıbbi bakım alması gerektiği için bir sağlık kuruluşunda geçirilmelidir. 21. yy şartlarında artık hastane lüks değil zorunluluk haline gelmiştir.

Lohusalığı bir hastalık olarak görmemek gerekir.

Doğum her ne kadar zor gibi görünse de, Aslında lohusalık fizyolojik bir olaydır. Yani bayanı kendi başına bile bıraksanız doğumu gerçekleştirebilir. Doğum sonrası anne kısa süreli yürüyüşlere çıkmalı, bebeğin ihtiyaçlarını gidermelidir.

Lohusalık döneminde beslenme

  • Bu dönemde her kadının bol bol su içmesi gerekir. Protein, taze sebze, meyve ağırlıklı beslenmelidir. Annenin her yediğinin bebeğe geçeceğini bilmesi gerekir.

  • Anne günde 4-5 öğün kadar sebze tüketmelidir. Lohusalıkta sık görülen rahatsızlıklardan biri olan kabızlık için; lifli gıdalar tüketmek önemlidir.

  • Alkol ve sigara tüketilmemelidir.

  • Rezene, kimyon tüketilmelidir. Annenin rezene ve anason çayı içmesi hem annenin hem de bebeğin sancılarına iyi gelmektedir.

Lohusalık döneminde gaz sorunu

Bebeğini anne sütü ile besleyebilen kadınlarda en büyük problem gaz sorunudur. Gaz problemi için; limon, portakal, soda, süt, bira, şalgam, soğan, fasülye, bezelye, brokoli gibi kepekli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bebekte son yıllarda sıkça görülmekte olan süt alerjisi varsa anne, inek sütü ve türevlerini kullanmamalıdır.

Lohusalıkta cinsel ilişki önerilir mi?

Genellikle, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, vajinal yoğun akıntı ve kanamanın arttırdığı enfeksiyon riski ve operatif doğumlarda oluşan ağrı nedeniyle ilk 40 gün cinsel ilişki önerilmez ancak bu gün sayısı net değildir. Cinsel ilişki annenin kendini iyi hissetmesine bağlıdır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال