Kış yorgunluğu nedir? Kış yorgunluğuna dikkat!

Yaz mevsiminin bitmesi, günlerin kısalması ile vücudunuzda bazı değişiklikler olduğunu hissedebilirsiniz.

Halsizlik, uyku isteğiniz varsa kış yorgunluğudur!

Yaz mevsiminin bitmesi, günlerin kısalması ile vücudunuzda bazı değişiklikler olduğunu hissedebilirsiniz. Gün ışığı temasının azalması ile beyinde uykuyu artıran melatonin düzeyi iken, halsizlik, bitkinlik salgılayan serotonin düzeyidir. Serotonin düzeyinin azalması halsizlik, uyku hali, yorgunluk, kendini mutsuz hissetme ve bunun beraberinde yemek yeme ihtiyacı gibi durumlar söz konusu oluştururken bu durum kış yorgunluğu olarak adlandırılır. Birkaç adımı yerine getirerek eski enerjinizi yakalayabilirsiniz.



Kış yorgunluğu görülen kişiler günlük hayatlarında birtakım düzenlemelere başvurmalıdırlar. İlk dikkat edilmesi gereken durum şüphesiz bol su tüketmekten geçmektedir. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme ile destek sağlayabilirsiniz. Günlerin kısalması ile güneş ışığı eksikliği yaşanmaktadır. Bu eksikliği tamamlamak için mümkün olan koşullarda, güneşli havalarda en az yarım saat yürüyüş ve sportif aktiviteler yapılmalı, gün ışığından fayda sağlanmalıdır. Vitamin, mineral desteği göz ardı edilmemelidir.

Gün ışığından faydalanmak kadar içerde bulunduğunuz ortamların da aydınlatması önem taşımaktadır. Sabah kalktığınızda yatak odanızın aydınlatması, sonraki durağınız neresi ise o ortamın aydınlatması güçlü olsun ki yüksek voltajda ışıkla karşılaştığınızda, güne kendinize daha kolay gelecek şekilde başlayabilin. Havanın kötü olduğu, gün ışığının size göre yeterli olmadığı durumlarda dahi kış aylarına bakış açınızı değiştirerek kendinizi sokağa atın. Çünkü açık hava insan bedenini olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir.



Beslenmenize dikkat edin meyve sebze ağırlıklı tüketin, vitamin mineral desteği ilave edin dedik. Bunların yanı sıra yine beslenme konusunda tüketmeniz gereken bir diğer unsur Omega 3 ve Omega 6 içerikli yiyeceklerdir. Bunlardan bazıları; somon, alabalık gibi yağlı balıklar, semizotu, kuru baklagiller, ceviz ve yumurtada bulunur. Bu gibi besinlerin yeterli düzeyde alımı kış yorgunluğu halinden kurtulmanız için yeterli olabilmektedir.

Depresif halde iken tatlıya sarılan insanlar olabilir. Sıcak çikolata da sizin kış yorgunluğuna karşı duruşunuzda tatlı bir silah haline dönüşebilir. Kakaonun insan psikolojisine olumlu etkisine birçok örneği vardır. Kesin bir ifadedir ki kakaonun sıcak olarak tüketimi yüksek düzeyde antioksidan içerdiği için daha yararlı hale gelmiş olmasıdır. En önemlisi kan dolaşımını hızlandırıp kan basıncını dengelemesi ve beyne oksijen taşınmasında yardımcı olmasıdır. Bu ve benzer durumlara dikkat ederek kış yorgunluğu depresif halini atlatabilirsiniz.


İlgili içerik:

Kış aylarında ortaya çıkan cilt hastalıkları ve tedavi yöntemleri


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال