Kabakulak nedir? Belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri

Kabakulak, genellikle çocuklarda görülen tükürük bezlerinin enflamasyonu ile belirti gösteren akut viral bir enfeksiyon türüdür. Genellikle komplikasyona yol açmadan iyileşir. Kabakulağın en sık rastlanan komplikasyonu beyin zarı ve beynin inflamasyonu olan meningoensefalittir.

Kabakulak çocukluk döneminde görülen, bir hastalıktır.

Kabakulak hastalığı risk grubu kimlerdir?

  • Kabakulak hastalığı genellikle çocuk yaşta görülen bir hastalık türüdür.

  • Hastalıklardan bazıları sezonsal olarak görülebilmektedir. Kabakulak hastalığı da bu hastalıklardan bir tanesidir. Özellikle okulların açılması ile birlikte bütün çocuklar birbirine bulaştırabilmektedir.

  • Yukarıdaki maddede belirttiğimiz salgın bölgesine sezonsal olarak denk gelebilmek seyahat alışkanlığı olanlar için bu ihtimal daha yüksektir. Çünkü seyahat eden kişinin salgının olduğu bölgeden geçme ihtimali vardır.

  • Bağışıklık sistemi başka hastalıklar sebebiyle zayıflamış kişiler bu hastalığa daha erken yakalanmaktadır.

Kabakulak nasıl oluşur?

Kabakulak hastalığı genelde virüsler yoluyla bulaşır. Virüsün kuluçka süresi 12-25 gün arasında değişir. Ancak genelde 16-18 gündür. Bulaşma hızına göre kulak altında bulunan kabaran tükürük bezlerinin sıklığı da artmaktadır.

Kabakulak hastalığı şiddetine göre farklı belirtileri vardır. Yumuşak şiddetli kabakulak hiçbir belirti göstermede gerçekleşebilir. Ancak orta ve yüksek şiddetli kabakulak hastalığı birkaç belirtiler göstermektedir.


Kabakulak belirtileri

  • Yüksek ateş

  • Baş ağrısı

  • Kas ağrıları

  • Yorgunluk

  • İştah kaybı

  • Kulak altında meydana gelen şişlikler

 Belirtiler genelde enfeksiyon kaptıktan 16-18 gün içerisinde görülür.


Kabakulak tanısı nasıl konulur?

Tanı koymak zor değildir. Hastanın doktora verdiği bilgiler ve yapılan fizik muayene sonucu tanı konabilir. Kabakulak olan biriyle yakın temasta bulunma, tanı konmasına yardımcıdır. tükürük bezlerinin şişmesi de aynı şekilde kabakulak olduğunu gösterir. Genelde gerek yoktur ama kan tahlili sonucu kandaki antikor seviyesine bakılır. Çok fazla artması kabakulak tanısı için önemli bir bulgudur.


Kabakulak hastalığından korunmanın yolları

MMR aşısı ile kabakulak hastalığından korunulabilmektedir. Çocuklarda, 1-1.5 yaş arasında ve 4-5 yaşlarında olmak üzere iki kere uygulanmalıdır. Yüzde 95 oranında koruma sağlar. Kabakulak hastalığına aşı bulunmadan önce menenjitin en büyük sebeplerinden biriydi. Aşı bulunduktan sonra kabakulak artık ciddi bir hastalık olmaktan çıkmıştır.


İlgili içerikler;

Çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür?

Çocuklardaki sinir krizleriyle nasıl baş edilir?

Tablet ve telefonlar çocuklarda davranış bozukluğu yapıyor!


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال