Hipertansiyon nedir? Tedavisi mümkün müdür?

Damarlardaki gerekli olan kan basıncının normalden fazla olarak duvar kısmı zorlaması ile meydana gelmesidir. Bu zorlama sürecine uzun süre dayanan damar belli bir süre sonra belirli hasarlar almaya başlayacaktır. Diğer adı yüksek tansiyon olarak geçmektedir.

Damarlardaki gerekli olan kan basıncının normalden fazla olarak duvar kısmı zorlaması ile meydana gelmesidir. Bu zorlama sürecine uzun süre dayanan damar belli bir süre sonra belirli hasarlar almaya başlayacaktır. Diğer adı yüksek tansiyon olarak geçmektedir. Çok yavaş ve sessiz bir şekilde ilerleme kaydetmektedir.

Tansiyon 180-110 değerlerini göstermediği sürece çok belli olmayan bir yapıya sahiptir. İlk etapta normal karşılanabilen belirtileri bulunmaktadır. Bunlar; baş dönmesi, kulak çınlamaları, burun kanamaları, görme bozuklukları, kalp ağrısı, yorgunluk hissi, bacaklarda şişkinlik, sık idrara çıkmadır.

Bunlar sıklaştığında ve hemen hemen hepsi aynı zamanda baş göstermeye başladığında kesinlikle ihmal edilmemelidir. Yüksek tansiyon tanısında büyük ve küçük tansiyon değerlerine bakılır. Bu değerlerin birinin normalden yüksek olması tanı için yeterlidir.


Fazla tuz tüketiminin zararları


Hipertansiyon nedenleri

Sessizce ilerleme kaydeden bu hastalığın kalıtsal ve çevresel olmak üzere iki nedeni vardır. Birinci dereceden yakını bu hastalığı taşıyor ise kişi de görülme olasılığı çok yüksektir. Çevresel faktör olarak tüketilen besinler ile birlikte stres, kilo alıp verme durumu gösterilebilir.

Fazla tuz tüketen kişiler de vücut yapıları hassas olduğu için ortaya çıkabilir. Böbreklerle ilgili rahatsızlığı olan birisinde de görülme olasılığı vardır.

Aslında bu iki durum yani böbrek ve yüksek tansiyon birbirini besleyen kısır döngü şeklinde söylenebilir. Çünkü damarların yüksek basınç ile zarar görmesi böbrekler için kötü bir durumdur. Aynı şekilde böbrekteki herhangi bir problemde zaten aşınmakta olan duvarı iyice zorlamaktadır.

Bunların dışında başka bir neden tiroit hastalıkları tetikleyici olabilir. Görülme olasılığı her iki cinste de vardır. Fakat erkeklerde orta yaşlarda kadınlarda ise menopoz döneminden sonra görülmesi daha sıktır.



Hipertansiyon tedavisi

Bu süreçte asıl önemli olan kan basıncını 140/90 mm hg altına düşürmektir. Bunun için kişiye özgü olmasına dikkat etmek gerekir. Tedavi süreci için bazı değişiklikler şarttır. Bunlar tuzu azaltmak, düzenli spor yapmak ve kilo kontrolünü sağlamak olarak belirlenir. Bunlara ek olarak ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.

Fakat hipertansiyon birçok hastalığı da beraberinde getirdiği için (kalp hastalıkları, şeker, kolesterol gibi) bunların ilaçları ile karışma ve yan etki oranın artma durumu söz konusu olabilir. Bunun için düzenli takip çok önemlidir.

Gerektiğinde kullanılan bir ilacın yerine başka aynı değerde ilaç temin edilmelidir. Zor bir tedavi süreci olmayan bu hastalık türünde de diğerlerinde olduğu gibi erken tanı çok önemlidir.


İlgili içerikler;

Tansiyon nasıl ölçülür?

Tansiyonu etkileyen faktörler

Tansiyon nedir? Normal tansiyon değerleri


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال