Hemşire Züleyha Çimen ile Doğu Ekspresi

Evet bu yılın tren seyahati Doğu Ekspresiyle Kars’a gitmek. Bu kadar trend olmadan önce de gitmek gibi bir fikrim vardı ama baharda giderim diye düşünüyordum. Duydum ki Çıldır Gölü kışın donuyormuş o halde neden bekleyecektim ki baharı.



Doğu Ekspresine bilet bulmak bilindiği gibi oldukça zor. Arkadaşlarım bileti büyük çabalar sonucu almışlardı. Ben de bu büyüleyici yolculuğa dahil olup, yolculuğun sonunda Kars’ı görecektim.



Tren için 18:00 da Ankara Tren Garı’nda hazır olmanız gerekiyor. Çünkü yok yapım çalışmalarından dolayı Tcdd nin otobüsleri sizi AnkaraGar’dan alıp Kırıkkale’nin Irmak ilçesine  1 saatlik bir sürede götürüyor ve buradan itibaren tren macerası başlıyor.



Tren yolcuğu 24 saat sürdüğü için olmazsa olmaz; 24 saatlik yiyecek içecekleriniz çünkü tren artık eviniz gibi oluyor. Temiz çarşaf , pike, yastık ve yastık kılıfı paketlenmiş bir şekilde tren görevlileri tarafından temin ediliyor.

Size de sadece gittiğiniz arkadaşlarınızla ya da yeni tanıştığınız arkadaşlarınızla manzaranın tadını çıkarmak, bolca muhabbet etmek, kitap dergi vs okumak düşüyor.



Doğu Ekspresi yol güzergahı; Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars diye devam ediyor. Tren yolcu alacağı ya da indireceği istasyonlarda kısa sürelerde de olsa duruyor. Bu istasyonlarda da kısıtlı da olsa ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Yol boyunca manzara özellikle Erzincan’dan sonra başlıyor. Kemah’tan geçerken akarsuyun bir sağından bir solundan kıvrıla kıvrıla giden doğu ekspresini bolca fotoğraflayabiliyorsunuz.



Peki Kars’ta ne yapılır. Bu seyahatin olmazsa olmazı Ani harabeleri ve donmuş olan Çıldır Gölü. Eğer bizim gibi kısıtlı bir vakte sahipseniz Ani ve Çıldır gölünü bir günde gezilirsiniz.



Trende tanıştığımız arkadaşlarla yaklaşık 20 kişi olup bir servis aracı kiraladık, siz de bu şekilde yaparak hem daha uyguna hem daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Ani harabeleri yaklaşık 2 saatte gezilebilecek bir alana dağılmış. Tarihte ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin kültürünü ve sanatını yansıtan katedral ve kiliseler bulunduruyor.



Çıldır Gölü’nün birçok yeri donmuş vaziyette ve birçok kıyısı var. Ama en hareketli olan, o fotoğraflarda gördüğünüz atlı kozakları ve kar motoru Atalay’ın Yeri diye geçen yerde. Sizi gezdiren taksici ya da servis aracına bunu belirtmenizde fayda var. Birçok atlı kızaktan birini tercih edebilirsiniz fakat biz daha akşiyonlu olmasından dolayı kar motorunu tercih ettik. Göl donmamış olsa ya da denizde olsanız jetskiyi tercih edebilidik ama göl donmuş olduğu için kar motorunu tercih ettik. Kar motoru heyecanını düşünün.



Diğer bir gününüzü de Sarıkamış’a ayırabilirsiniz. Önce Sarıkamış Şehitlik ziyaretinde Sarıkamış şehitlerimizi anıp ardından Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kızak ya da kayak takımı kiralayarak Sarıkamış’ın o sert soğuğunu hissetmiş olursunuz.



Züleyha ÇİMEN

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال