Hastalıktan kurtulayım derken daha çok hasta olmayın

İlkbaharın gelişiyle değişken hava koşulları hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Hastalık belirtilerini kendinde hisseden pek çok birey de antibiyotik kullanarak şikayetlerin geçmesini beklemektedir. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı, en hafif hastalıkların bile ağır bir tabloyla geçirilmesine neden olabilmektedir.

Antibiyotik doktor kontrolünde ve yeterli dozda kullanılmalıdır!

Antibiyotik, bir mikroorganizma tarafından, başka bir mikroorganizmayı yok etmek veya üremesini durdurmak amacıyla kullanılmaktadır. Antibiyotikleri her hasta olan kullanabilir diye bir kural bulunmamakla birlikte bu ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Aksi takdirde vücudun birçok organının fonksiyonlarını bozabilmektedir. Tıpta kullanılan antibiyotikler doğru zamanda alındığında hayat kurtarmakta fakat kontrolsüz kullanıldığında durumun daha da kötüleşmesine ve hatta hayatı tehdit edebilmektedir.

İlaç yeterli dozda ve mümkün olduğu kadar önerilen süre içinde alınmalıdır. Etkisiz dozda veya gerektiğinden daha uzun bir süre ilaç alımı, bakterinin direnç kazanmasını kolaylaştırabilmektedir. Bu da hem ülke ekonomisine zarar vermekte hem de antibiyotikleri etkisiz hale getirmektedir

Soğuk algınlığında antibiyotik iyi gelmemektedir!

Antibiyotiklerin kullanımındaki en büyük yanılgılardan  biri grip ve soğuk algınlığında da kullanılmasıdır. Grip ve soğuk algınlığında antibiyotikler kullanılmamalıdır ve bu hastalıkların tedavisine de herhangi bir katkı sağlamamaktadır. Yan etkileri açısından hastaya zarar bile verebilmektedir.

Soğuk algınlığı ve gripte etken virüslerdir ve antibiyotikler bu virüslere etki etmez. Antibiyotikler ise bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır ve soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara kullanıldığında bu sadece hastada yarar yerine zarar vermektedir. Bu durumda hastaların doktor kontrolünde soğuk algınlığına etki eden ilaçlar kullanmaları daha akılcıdır. 

Türkiye’de antibiyotik kullanımı çok fazla!

Elektronik reçete verileri üzerinden yapılan çalışmalarda, il, ilçe ve hekimler bazında Türkiye’nin akılcı ilaç kullanımı ve antibiyotik kullanımı tablosu incelendiğinde 2013 yılında her yazılan 100 reçetenin 35’inde antibiyotik reçete edildiği ifade edilmektedir. Yani yaklaşık olarak her 3 reçetenin birinde antibiyotik bulunmaktadır. Türkiye’de bir yılda 160 milyon kutu antibiyotik tüketiliyor olduğu gerçeği, toplum için bir tehlike sinyalidir.

Antibiyotiklere karşı mikropların direnci artıyor!

Antibiyotikler nedeniyle mikroplara karşı direnç hızla artarken mücadele yöntemleri yetersiz kalabilmekte ve bu durum toplumun geleceğine dair ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Direnç sorunu bu şekilde devam ettiği takdirde çok hafif hastalıklar bile yaşamı tehdit eder hale gelebilmektedir.

Akılcı ilaç kullanımını tüm birey, aile ve topluma kazandırılmalı; bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmelidir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال