Hamilelikte ilaç kullanımı

Bütün ilaçlar vücudumuzu bir şekilde etkilemektedir. Hamile olunca bizi değil bebeği de etkilemektedir. Bu nedenle hamile olduğunuzda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olmanız gerekiyor.

Bitkisel kaynaklı olan ilaçlar da dahil size önerilen veya reçete edilen bütün ilaçları gebeliğinizi takip etmekte olan doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Düzenli almakta olduğunuz ilaçları gebe kalmadan önce doktor tavisiyesi ile , gebelikte zarar vermeyecek ilaçlarla değiştiriniz.


Gebelikte hangi ilaçları alabilirim?


Pek çok gebe hanım gebelikte hangi ilaçları güvenle kullanabileceklerini ne yazı ki bilmemektedir. Aşağıda sık karşılaşılan bazı sağlık sorunlarında güvenle kullanılabilecek bazı ilaçlar anlatılmıştır: Asla doktorunuzun bilgisi dışında ilaç kullanmayınız!


Baş ağrıları, kas ağrıları ve hafif ateş için parasetamol içerekte olan  ilaçlar (Minoset ,Vermidon, Termalgine)


Soğuk algınlığı, burun akıntısı grip ve benzeri hallerde serum fizyolojik burun damlası veya okyanus suyu spreyleri (Berkofiz burun damlası, Sterimar solüsyon) çok gerekli olan hallerde ilk 3 ay içinde Benadryl losyon veya tablet alınabilir. 3 aydan sonra Sudafed kullanılabilir. Otrivin, iliadin gibi içinde damarları kasmakta olan (vazokonstrüktör) maddeler olan burun damlaları kullanılmalıdır. Boğaz ağrısı, yutkunurken ağrı için hafif tuzlu suyla gargara veya pastiller kullanılmalıdır (strepsils-bepanthene)


Alerjik rahatsızlıklar için benadryl tablet kullanılabilir.


Öksürük için dextromethorphan veya guaifenesin içeren şuruplar alınabilir. Ancak öksürük için en iyi tedavi bol sıvı almaktır.


Mide yanması ve gaz şikayetleri için antiasit ilaçlar alabilirsiniz (Talcid tablet, Rennie tb, Rennie Duo Şurup, Gaviscon Tablet).


Diş tedavileri için epinefrin içermeyen lokal anestezi ilaçları kullanılabilir. Ağrı için parasetamol kullanılabilir.


Gebelikte antibiyotik kullanımı çok özel bir haldir ve ihtiyaç olmadıkça tercih edilmemelidir. Bazı antibiyotikler kesinlikle kullanılmamalıdır: Tetrasiklin, Doxycycline (tetradoks tb, monodoks tb), Ciprofloxacine (cipro), Ofloxacine (oflocide), Cotrimoxazole (Bactrim ilk 3 ay için tercih edilmemelidir). Antibiyotik kullanımı gerekli ise penisilin grubu ve sefalosporin grubu ilaçlar tercih edilmelidir.


Grip veya soğuk algınlığı için;


Grip virüsler tarafından yapılan ve hızla çevreye yayılan bir hastalık türüdür. Şikayetler genellikle birkaç günde artmaktadır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler bu hastalığı tedavi eteektedir. Şikayetinize göre yukarda listelenen ilaçları alabilirsiniz.


Gebeyken soğuk algınlığı veya grip olduğunuzda şunları yapın;

  • Olabildiğince çok istirahat edilmeli

  • Bol miktarda sıvı alınmalı

  • C vitamini alın

  • Halsizlik kırgınlık için parasetamol kullanılabilir (günde 3-4 tablete kadar alınabilir)

  • Burun tıkanıklığı hallerinde burun spreyi kullanılabilir.


Doktor ne zaman aranmalı?


Aşağıdaki belirtilen durumlarda doktorunuzu aramanız gerekmektedir.

  • Cilt renk değişiklikleri ile birlikte yüksek ateş (37.5 C dereceden fazla) varsa

  • 24 saat den uzun süre sıvı alamaz iseniz veya beslenme problemi varsa

  • Yutma zorluğunun devam etmesi ve boğaz ağrısının geçmemesi

  • Ağrı kesici ilaçlarla düzelmeyen baş ağrıları

  • Öksürmekle birlikte yeşil-sarı renkli balgam çıkartılıyorsa

  • Nefes alırken zorlanma, göğüs ağrısı oluyorsa.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال