Gözler kalbin aynasıdır. Bunu Herkes biliyor. Ancak Gözün başka bir özelliği daha var. Gözümüz bize birşeyler mi anlatmak istiyor?
1- Çift görmek ya da görme kaybı
Her görüş bozukluğu, acilen harekete geçilmesi gereken bir imdat çağrısı olabilir. Eğer görüşünüzün aniden bozulmakta olduğunu, bulanıklaştığını ya da bir süreliğine de olsa kaybolduğunu fark ettiyseniz, doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Bunlar, inme ya da felç gibi birçok hastalığın ilk işaretleri olabilir.
2- Kalıcı arpacık
Eğer bir defa olsun arpacık çıkarmış iseniz ne kadar acı ve rahatsızlık verici bir durum olduğunu biliyorsunuz demektir. Genellikle birkaç gün içerisinde yok olan arpacık nadiren kalıcı olabiliyor. Eğer arpacık uzun süre iyileşmiyorsa kötücül karsinoma(kötücül ur) belirtisi olabilmektedir. Böyle bir durumda doktora başvurulmalıdır.
3- Kör noktalar
Etrafa bakarken görüş alanınız içerisinde görmediğiniz bir bölge olmasını fark etmek, biraz korkutucu bir durum. Bu çoğunlukla migrenin bir türü olup "Auralı Migren" olarak tanımlanan bir hastalığın belirtisi olabilir. Böyle bir görme bozukluğunuz varsa, ya da bunun çok hafif bir hali bile sizi rahatsız ettiyse doktora görünmekte fayda var.
4- Kaş dökülmesi
Kaş dökülmesinin yaşlanma, stres ya da yetersiz beslenme, besin eksikliği gibi birçok sebebi olabilmektedir. Bölgesel kelleşme de bunun bir sebebi olabilir elbette, ancak bu binde bir karşılaşılan bir hastalık. Kaş dökülmesinin en çok karşılaşılan sebeplerinden birisi de hipotiroid hastalığı. Eğer kaşlarınızın seyrekleştiğini fark etmekteyseniz bir doktora gidip tiroid bezlerinize baktırmakta fayda var.
5- Göz şişmesi
Gözlerinizin şiştiğini mi fark ettiniz? Biraz ovup ya da kırpmanın ardındangörüşünüz tekrar netleşir. Eğer sıklıkla gözünüz şişkin görünmekteyse, bu tiroid göz hastalığı riski olabilmektedir: yani tiroid bezi aşırı çalışıyor.
6- Bulanık görme
Birçoğumuz çalışırken bilgisayar başında saatler geçiriyoruz, ki bu da bulanık görmenin ya da göz yanmasının en önemli nedenlerinden birisi. Şimdilerde bu durumla o kadar çok karşılaşılıyor ki artık elektronik ekranların kullanımından kaynaklanan bu gibi bozukluklara "kuru göz sendromu" ya da "dijital göz gerilmesi" isimleri verilmiş. Bu belirtilerden herhangi birisiyle karşılaşıyorsanız bir göz doktoruna kısa zaman içerisinde başvurmanız gerek.
7- Göz beyazının sararması
Her gün aynaya bakıyoruz mutlaka. Bu yüzden böyle bir şeyifark fark etmemek neredeyse imkansız. Yetişkinler de yeni doğanla da bu problemle karşılaşabilir. Ancak bu, tahmin ettiğinizden daha önemli bir sorun. Sarılıkla karşılaşırsanız bir doktora görünmenizde fayda var.
8-Şeker hastalığına bağlı "bulutlu" görüntü
Diyabet hastaları, sağlığına çok özen göstermek durumundadır, elbette. Özellikle de gözlerine. Karşılaşabilecekleri problemlerden bir tanesi de diyabetik retinopatidir. Işığa duyarlı retina dokusunda bulunmakta olan kan damarlarının zarar görmesiyle ortaya çıkabilen bu problem "bulutlu" görüntünün sebebi olabilir. Bu problemi ciddiye alıp doktora başvursanız daha iyi olur.
KAYNAK: Hemsire.com