Anestezi, halk arasında tabiriyle hastanın bayıltılması, hastanın acıyı hissetmemesi, bilinçli bir bilinç kaybı sağlanması olarak bilinmekte olan bir uygulama ama tam olarak nedir bu anestezi?
Bilimsel anlamda genel anestezi neleri bize ifade ediyor?
Genel anestezi; Ağrı uyaranının kortex düzeyinde engellendiği hastada biliç kaybı, adale tonüsü ve refleks kaybının olduğu olduğu tüm organizmayı etkileyen bir durumdur.
Anestezi verilen hastada postoperatif dönemde komplilasyonlar gelişebilir. Ancak bunun etkilerinin giderilmesi için hemşirelik bakımının dikkatli ve titiz bir şekilde verilmesi gerekmektedir!
Anestezinin etkilerine baktığımız zaman hastanın santral sinir sinir sistemi, solunum ve dolaşım sisteminin etkilendiğini görmekteyiz. Ayrıca Genel anestezi bedendeki tüm uyarılabilir dokuları bir dereceye kadar etkileyebilmektedir. Hastanın ameliyat öncesi psikolojik hazırlığının iyi yapılmış olması ameliyat sırasında daha az anestetik ameliyat sonrasında daha az analjezik verilmesine katıkı sağlayacaktır.
Genel anestezinin safhalarına baktığımız zaman Genel Anestezi, 4 safhadan oluşmaktadır;
Genel anestezinin 1. safhası; Anestetik ilacın verilmeye başlanmasından bilinç kaybının olmasına kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu süreçte hasta uyuşmuş ve sersemlemiş bir durumdadır.
Genel anestezinin 2. safhası; Hastada bilinç kaybının olmasından göz kapaklarındaki reflekslerin kaybolmasına kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu süreçte, Hastada otonomik aktivitelerin arttığı, buna bağlı olarak vücutta düzensiz solunum ve ekstremite hareketlerinin görüldüğü gözlenmektedir.
Genel anestezinin 3. safhası; Hastada göz kapakları refleksinin kaybolmasından, reflekslerin büyük çoğunluğunun kaybolmasına, hayati fonksiyonların baskılanmasına kadar geçen süreyi kapsıyor. Bu süreçte hasta bilinçsizdir ve vücut adaleleri gevşemiştir.
Genel anestezinin 4. safhası; Hasta vücudunun tehlikede olduğu dönemdir. Bu dönem hastanın yaşam fonksiyonlarının aşırı derecede baskılanmasından, solunum ve dolaşım yetmezliğinin gelişmesine kadar geçen süreyi oluşturur. Ayrıca bu dönemde hastanın solunumu veya kalp atışları durmuş olabilir.
Genel anesteziyle ilgili bahsedildiği gibi anestezi öncesi, anestezi sırasında ve anestezi sonrasında olmak üzere anestezi bir bütün olarak ele alınmalı, ameliyat öncesi hazırlık aşamasında hasta hazırlığının iyi yapılmış olması gerekmekte ve ameliyat sonrası bakımın hastanın anestezi komplikasyonlarını atlatabilmesinde büyük bir önemi bulunmaktadır.
Metin Yüksel ATAR
İlgili içerikler;
Anestezi ne kadar güvenli?
Anestezi öncesi hasta hazırlığı
Anestezi nedir? Genel anestezi yöntemleri ve endikasyonları