Derimiz ne işe yarar? Deri hastalıkları nelerdir?

Deri; dokunma organıdır. Kişi dokunmayla; basınç, sıcak, soğuk ve acıyı algılar. Alt deride bulunan sinir uçlarına bağlı duyu cisimcikleri dokunmayı, basıncı, sıcağı, soğuğu ve acıyı algılar.


Derimiz vücudun tüm yüzeyini saran en geniş organdır. Derimiz yardımcı organlarıyla (saç, kıl, ter bezleri, yağ bezleri, tırnaklar) büyük bir sistem oluşturur. Deri vücudun en aktif sistemlerinden biridir. Duyu sinirlerinin birçoğu deride sonlandığından deri ağrı, dokunma, basınç gibi çeşitli duyulanı alır, salgı yapar (ter, yağ), vücut ısısını düzenler, vücudu yaralanmalardan ve mikroplardan korur. Mikroplara karşı vücudun birinci savunma hattını oluşturan deri başlıca üç tabakadan oluşur.

Derilerimiz vücudumuzu dışarıdan gelebilecek etkilerden korur. Cilt derimiz 3  bölümden oluşur. Bunlar;

  • Alt deri (Dermis)

  • Üst deri (Epidermis)

  • Deri altı (subkutan) olarak adlandırılan bölümlerdir.


Derinin dış tabakası (epidermis): vücudu dış ortamdan ayıran bir örtü görevi görür. Vücudun çeşitli bölgelerinde farklı kalınlıktadır. Bu tabakada kan damarları ve sinirler yoktur.

Orta tabakada (dermis): kan damarları, duyu sinirleri, ter bezleri, yağ bezleri ve kıl kökleri bulunur. Kılcal damarlardan zengin olan bu tabaka yoluyla deri, vücut ısısının düzenlenmesinde ve bazı atıkların vücut dışına atılmasında rol oynar.

İç tabakada (subkutan doku): kan damarları, sinirler ve yağ globülleri bulunur. Bu tabaka dış yüzeyle organlar arasında yumuşak, esnek bir dolgu malzemesi gibidir ve derinin diğer tabakaları için esnek bir taban oluşturur.


Deri hastalıkları nedir?

Vücudumuzun başka yerlerinin hastalanabileceği gibi, en dış katmanımız olan derimiz de hastalana bilir. Cilt hastalıkları meydana gelebilir. Bunların çok sayıda nedenleri vardır. Ayrıca cilt hastalıklarının yeterince fazla sayısı vardır. Bazı bilinen cilt hastalıklarını sayacak olursak; Ergenlik sivilcesi, atopik ekzama, sedef hastalığı, kellik, mantar hastalığı, kurdeşen, Behçet hastalığı, cüzzam ve daha bir çok hastalık sayabiliriz. Cilt hastalıkları ciddi hastalık kategorisine girmektedir. Bu hastalıklar hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;


Ergenlik sivilcesi nedir? Nasıl tedavi edilir?

Ergenlik sivilceleri iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Özellikle yüz bölgesinde görünen bu hastalık, sırt, göğüs ve omuzda da görülebilir. Bu hastalık en çok ergenlik çağında göründüğü için adını da buradan alır. Stres, kötü yeme alışkanlıkları, fazla terleme bu hastalığı tetikleyen şeylerdir. Bu hastalık doktor kontrolünde, uzun süreli tedaviyi gerektirir. Sivilceler kesinlikle sıkılmamalıdır.


Dr. Mehmet Öz'den sivilceler için öneri


Kurdeşen nedir? nasıl tedavi edilir?

Bu hastalık vücutta yaygın olarak çıkar.  Ciltten kabarık, sınırları belirgin, kızarıklık meydana geliyorsa kurdeşen olmuş olabilirsiniz. Yanlış kullanılan ilaçlar, stres, ev tozları ve bakterileri bu hastalığı tetikler.  Böyle bir durumla karşılaşırsanız derhal bir hekime başvurmalısınız. Hastalık tedavi ile yok olacaktır.



Mantar hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Sıcak ve nemli ortamlarda, vücudun bazı bölgelerinde görünen hastalık türüdür. Dikkat edilmez ise bulaşıcı olabilir. Şapka, havlu, ayakkabı gibi malzemelerden çok kolay bir şekilde bulaşabilir. Hastalık için doğru ilaç tedavileri uygulanırsa hastalık yok edilebilir. Tedavi tamamlanmaz ve gerekli önlemler alınmazsa hastalık tekrarlayabilir.


Ayak mantarı sebepleri nelerdir? Nasıl kurtulurum?


Uçuk nedir? Nasıl tedavi edilir?

Uçuk genellikle dudak bölgesinde görünür. Fakat bazı durumlarda burun deliklerinde ve çevrelerinde de uçuk görünebilir. Bulaşabilen bir hastalık türüdür. Bu hastalık birkaç günde geçebilen bir hastalıktır.



Cilt hastalıkları kış aylarında artar mı?

Kış ayları kuru ve soğuk olduğundan dolayı, bazı cilt hastalıklarına da sebep olabilir. Özellikle kuruluk meydana getirebilir. Bunun için gerekli önlemler alınmalıdır. Örneğin ayaklarınızı yıkayıp, havlu ile kurutmazsanız soğuk hava nedeniyle ayaklarınız kurumadan nemli kalabilir. Bu sebeple ayaklarınızda mantar oluşabilir. Bunun gibi cilt hastalıklarına sebebiyet vermemek için kış aylarında cildimizi daha çok korumalıyız.


İlgili içerikler;

Kış aylarında ortaya çıkan cilt hastalıkları ve tedavi yöntemleri

Cilt kanseri ve hemşirelik uygulamaları

Cilt kanserinden korunma yolları


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال