Migren nedir? Migren belirtileri ve tedavi yöntemleri

Ataklar halinde ortaya çıkan ağrıya migren ağrısı denebilir. Migren atakları bazı kişilerde yılda 1-2 defa görülürken kimilerinde ise ay içerisinde defalarca görülebilir. Migren ağrıları genelikle şiddetli seyretmektedir.  Migren ağrılarında bulantı, ses ve ışığa duyarlılıkta görülür.

Genellikle kronikleşen baş ağrısına verilen addır migren. Günlük yaşantı, beslenme, stres gibi başlıca sebepleri olabilir. Ataklar halinde baş ağrısı artabilir veya azalabilir. Bazen ağrılar 4 saatten 72 saate kadar uzayabilir. Bu ağrılar genellikle katlanılmaz ağrılardır. Hastalar ağrıların genel tarifini matkapla deler gibi bir ağrı olarak tanımlarlar.  Bu ağrılar, hastanın günlük yaşantısını etkilemektedir.

Migren ağrısı erkeklere oranla kadınlarda daha çok görünür. Birçok migren hastasının ağrıları o kadar çok olur ki, hastalar sadece karanlık bir odada dinlenmeye ihtiyaç duyarlar.


Kış ayları migreni tetikler mi?

Migren mevsimsel bir hastalık değildir. Ancak bazı hastaların yazın, bazılarının ise kışın daha çok ağrısı görünür. Yaz aylarında çoğunlukla güneş daha yakın olduğu için, hastalar hem sıcak hem de fazla ışıktan dolayı daha çok ağrı çekerler. Kışın migreni artanlar ise, rüzgar ve soğuk hanın etkisiyle, migren atakları geçirebilirler. Ayrıca sinüzit hastası iseler, bu iki hastalık birleşip dayanılmayacak bir hal alır. Bu sebepten kışın daha çok etkilenenler, soğuk hava şartlarından kendilerini daha fazla korumalıdırlar.


Migrenin belirtileri

Sürekli, uykunun yeterli olarak alındığı zamanlar dahil, bitmeyen yorgunluk migren belirtisi olabilir. Işıktan , fazla sesten rahatsız oluyorsanız, kaslarınızda sizi rahatsız eden bir ağrı varsa, mide bulantısı çekiyorsanız, çok fazla sususluk çekiyor ve sürekli ishal ya da kabızsanız, huzursuzluk, depresyon gibi belirtileriniz varsa migren olmuş olabilirsiniz.


Migreni tetikleyen nedenler

Düzenli beslenmemek, çok fazla aburcubur tüketmek, çevresel faktörler, çok fazla seyahat, hava değişiklikleri, uyku problemi, endişe, üzüntü ve bunun gibi problemlerle çok fazla karşılaşmak, göz ,boyun ve çene ağrısı migreni tetikleyen faktörlerdir.


Migren tedavisi

Günümüz teknolojisiyle migren tedavileri de gelişme göstermektedir. Öncelikle migrenin neden kaynaklandığı tespit edilmektedir. Örneğin kış aylarında artan bir migrene sahipseniz, bunun için bazı koruyucular donanmanız gibi. Migrenin nedeni belirlendikten sonra, doktorunuz size uygun ilaçları verecektir. İlaçları kullandığınız zaman büyük bir ölçüde geçtiğini ya da ağrınızın hafiflediğini göreceksiniz. Migren, kendiliğinden geçebilen bir hastalık değildir. Bu yüzden hastaneye gitmeniz ve doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir.


İlgili içerikler;

Ramazanda baş ağrısını engellemenin yolları

Ağrı kesicileri doğru kullanıyor muyuz?

Hemşirelikte ağrı tanısı nasıl konur?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال