Deodorantlar sağlığa zararlı mıdır? Doğru deodarant tercihi

Deodorantlar terlemeye bir çözüm yolu sunmaktadır fakat hangi deodorantları tercih etmeliyiz.

Terlemeyi  komple engelleyerek yaşamımızı sürdürmek mümkün değildir.Terleme vücudun göstermiş olduğu doğal bir tepkidir. Ter cildi nemlendirme ve bedenin sıcak olması ile serinletme görevi görmektedir. Terleme işlevi direkt olarak kokulara neden olmaz. Kokular yediğimiz besinler  ve koltuk altınında nemim çoğalması ile bakterilerin çoğalması neden olmaktadır. Sosyal yaşamda herkes her daim güzel kokmak ister. Özellikle ayak kokusu ve koltukaltı kokusu kişileri yeterince  rahatsız eder. Sabun ile temizlik, antiperspirantlar, su ve deodorant temizliğin ve güzel kokmanın birer parçalarıdır. Bunların yanında deodorantların seçiminde oldukça dikkatli olunması gerekir. Deodorant ter bezlerinden salgılanacak ve bakterilerin çürümesi ile oluşan kokuyu engellemektedir.

Anti-perspirant özellikli deodorantlar!

Anti-perspirant özelliğine sahip olan deodorant ter bezlerinde var olan ter salgılanmasını azaltabilmektedir. Yani terleme işlemini bir seviyeye kadar sınırlandırmaktadır. Bu husustaki en tartışmalı ve en sıkıntılı konu ise teri önlemek için kullanılan alüminyum madde içeriğidir. Kansorejen etkisi olup olmadığı oldukça çok tartışılmıştır. Bilimsel araştırmalar sonucunda  şu ana kadar bu maddeyi içeren deodorantların meme kanserine yol açması hususu kesin bir şekilde kanıtlanamamıştır. Ancak  çok erken yaşlarda koltukaltından var olan kılların tıraş edilmesi ile birlikte  sürülen antiperspirantların deri yoluyla emilerek meme dokusuna ulaşabileceği ve bunun meme kanseri için oldukça riskli bir durum olabileceği düşünülmektedir.

Uygun deodorant seçimi nasıl olmalıdır?

  • Sprey ve pudralı forumda olan deodorantlar yağlı olan ciltlere daha çok önerilir. Kuru ve normal ciltlere ise jel ve krem özellikli olanlar tavsiye edilir.

  • Deodorant seçiminde kişiler eğer  alerjik bünyeye sahip ise dikkat etmesi gerekir.

  • Deodorantların içinde bulunan maddeler alerjik bazı tepkimelere, yanmaya, kaşıntıya, kızarıklıklara ve tahrişlere neden olabilir. Alerjisi  olan kişilerde, kimyasal olan maddelere aşırı duyarlı olana kişilerde, astım hastalarında deodorantlar ürtiker, kaşıntı, mide bulantısı, baş ağrısı şeklinde  birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bu hususta gerekirse  dermotolji uzmanlarından yardım alınmalı ve gerekli olan tüm alerji testlerinin sonucu öğrenilmelidir.

Deodorant kullanımı nasıl olmalıdır?

Deodorant kullanımında cildin temiz olmasına önem gösterilmelidir. Terli vücuda deodorant sıkılmaması gerekmektedir. Deodorant kullanımından önce koltuk altının sabun ve su yardımı ile temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizlik işleminin her seferinde tekrarlanması önemli bir husustur. Mum, jel ve pudralı olan deodorantların sık sık “ve üst üste sıkılması gözeneklerde tıkanma ve deride tahriş oluşturur. Bu sıkıntılar ilerleyen zamanlarda kahverengi lekelenmeye yol açabilir. Aşırı terlemelerde pudralı olan deodorant kullanılması tavsiye edilir, pudralı olan deodorantlar bakterilerin uzun süreçli olarak ter ile temasını engellemektedir. Buna bağlı olaraktan kişilerde koku oluşumunun önüne geçilebilir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال