Anne baba “Yatma vakti geldi” diye seslendiğinde kimi zaman çocuk “Anne karnım acıktı” diye seslenebilir. Bu durumda aile ne yapacağını şaşırıyor.
Oysa ki tam yatma vaktinde karnım acıktı tuvaletim geldi gibi bahaneler aslında hepsi çocuğun günü bitirmek istememesindendir.
Bir başka söylemle, bazı çocukların uykuya direnci, fizyolojik ihtiyaçlarının giderilememiş olmasından değil, duygusal ihtiyaçlarının doyuma erişmemiş olmasından olmaktadır.
Duygusal ihtiyaçların doyuma erişmesi, ancak, çocuğun ebeveyni ile bir “duygusal aktarım” yapması ile mümkün olabilir. Duygusal aktarım; düşünceleri paylaşmak, güne ait birikenleri boşaltmakla olur. Bu durum ruhsal rahatlamanın “mutlak” şartı olarak görülür.
Duygusal aktarım aracı, iletişimdir. Çocuğunuz, yatmadan önce konuştukça rahatlar. Rahatladıkça dinlemeye ihtiyaç hisseder.
Çocuğumu uyutmak için ne yapmalıyım?
- Çocuğunuza baskı uygulamak yerine çocuğun yatağında onunla yarım saat sohbet edip günün birikintilerini boşaltması için fırsat verebilirsiniz.
- Çocuk geç saatte yatıyor ve sabah erken saatte uyanamıyor ise çocuğun uyku problemi sabah erken kalkmamasındandır. Çocuk sabah erken kaldırılmalıdır. Bu sayede çocuk kendi kendine akşam erken yatacaktır.
- Kaliteli uyku için yatmadan iki saat önce yemek faaliyeti sona ermelidir.
- Teknolojik dürtüler hem uykuyu zorlaştırır hem de uyku kalitesini bozar. Yatmadan bir saat önce teknolojik aletlerden uzak durulmalıdır.
- Erken yatma kuralı sadece çocuklar için geçerli değildir. Eğer siz erken yatmazsanız çocuk o uyuduktan sonra da hayatın devam ettiğini anlar ve uyumaz.
Çocukların uyku saatinin ve kalitesinin doğru olması neler etkiler?
- Odaklanma süresini
- Uyumluluğunu
- Asabiyetini
- Kendi başına oyun oynamasını
- Çevrede olan biteni bütünüyle farkına varmasını, öğrenmesini etkileyecektir.
Çocukların yaşlara göre uyku saat tablosu;
KAYNAK: Hemsire.Com