Çocuk felci (Poliomiyelit), çocuk felci visürünün sebep olduğu virütik bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Çocuk felci salgınlar da yapabilmekte olan polio isimli virüslerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalık türüdür. Çocu felci genellikle hafif bir hastalıktır. Yani çabuk bir şekilde zararsız atlatılanilir. Ancak Bazı durumlarda hayati faaliyetleri olan beyin ve omurilikte büyük hasarlar oluşturabilir.
Çocuk felci virüsü ne kadar tehlikelidir?
Çocuk felci virüsü hastanın vücuduna ağız yoluyla girer ve boğazda bağırsaklarda çoğabilir. Buradalarda yeterli çoğunluğa ulaşınca diğer bölgelere dağılır. Genellikle her her 1000 çocuktan 5 tanesinde polio virüsü omurilie kadar geçebilmektedir. Omurilikteki kasların hareketliliğini sağlayan sinir hücrelerini tahrip eder. Sinir hücreleri yeni hücre üretmediği için bu tahribat kalıcı olmaktadır. Nadir de olsa çocuk felci virüsü beyin dokusuna kadar ulaşıp, oslunum yetmezliği ve ölümle son bulabilmektedir.
Çocuk felci virüsünün 3 çeşidi vardır;
- Poliovirüs
- Echovirüs
- Coxakievirüs
Virüslerin bulaşma yolları
- Çocuk felci virüsleri hijyen koşullarının gerçekten kötü olduğu yerlerde, insan dışkısına bulaşmış yiyecek ve içecekler aracılığı ile bulaşır.
- Virüs nadir de olsa hava yolu ile de bulaşabilir.
Çocuk felci hastalığının belirtileri
- Polio virüsü yayılan çocuklarda genellikle hiçbir belirti yoktur.
- Diğer çocuklarda ise 14 gün civarında kuluçka döneminden sonra ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ense sertliği olabilir.
- Çocuk felci hastalığına bulaşanlarda genelinde felç gelişmez ancak bazı tiplerinde birkaç gün devam eden yüksek ateşin ardından asimetrik olarak sağ kol etkilendiğinde sol bacak etkilenebilir ve felce doğru giden bir seyre dönüşebilir.
Çocuk felci tedavisi
- Çocuk felci hastalığında etkin olarak kullanılan bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır.
- Paralitik olamayan hastalarda yatak istirahati verilir. Bunun yanında Analkejik ilaçlar verilir.
- Bağırsak felci olmayan ve polio geçirdiği düşünülmekte olan hastaya intramusküler (IM) veya kas içi enjeksiyonu diye bilinmekte olan enjeksiyon yapılmamalıdır.
- Akut flask parazili hasta en kısa zamanda sinir sistemi hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Ve fizyoterapi tedavisi uygulanmalıdır.
- Solunum yetmezliği sebebi ile yutma güçlüğü çeken veya baş, boyun ve gövde kaslarında zayıflığı olan hastalara solunum desteği (trakeostomi) sağlanır ve yapay solunum da gerekmektedir.
- Çocuk felci ölüme bile neden olabildiği için daima doktor gözetiminde olmalıdır.
Çocuk felci aşısı var mıdır?
Çocuk felcinden korunmanın en etkili yolu aşılama programına önem verilmesidir.
İki şekilde bulunmaktadır;
- Endemik olan ve halen vakaların görüldüğü ülkelerde ağızdan OPV (canlı aşı - damla şeklinde) olarak uygulanır. Ülkemizde de 6. ay ve 18. ay sonunda aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaktadır.
- Diğer aşı ise IPV denilen inaktif (ölü) aşıdır. Bu aşı da poliodan arındırılmış ülkelerde OPV aşısının düşük de olsa istenmeyen yan etkilerine rastlamamak adına uygulanmaktadır. Ülkemizde 5’li karma aşı şeklinde 2 - 4 - 6 ve 18. ay sonlarında yapılmaktadır.
Hastalığa en sık ki̇mler yakalanır?
Hastalık en sık 5 yaşından küçük çocuklarda görülebilir, ancak daha büyük çocuklar da hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık, erişkinlerde de nadiren ortaya çıkmaktadır.
KAYNAK: Hemsire.Com