Çocuklarda tuvalet eğitimine başlamak için öncelikle hem sizin hem de çocuğunuzun bu eğitime hazır olması gerekir.
Çocuklarda tuvalet eğitiminde altın kurallar nelerdir?
- Altın kural olarak öncelikle kesinlikle tuvalet eğitimi esnasında kesinlikle bez kullanılmamalıdır. Amaç bezden kurtulmak olduğu için bezle eğitim yapılırsa bezden kurtulmak daha zor olmaktadır.
- Ebeveyn zorla eğitim vermemelidir. Çocuğa kötü davranarak tuvalet eğitimi öğretilmez. Sevecen bir tavırla davranılmalıdır.
- Zorla eğitim vermenin tersi olan çocuğa kendi öğrenir diye kendi haline bırakmak mantıksızdır. Çocuk sizden öğrenecek kendi haliyle değil!!!
- Oturak, minik klozet, alıştırma külotu, normal külotlar gibi alışverişin çocukla birlikte yapılmasının onu motive edecektir.
Çocuklara ne zaman tuvalet eğitimi yapılmalı?
Nasıl ki dokuz aylık bir bebeğe kasları henüz hazır olmadığı için yürüme öğretilemiyorsa, basit birkaç kelimeyi konuşamayan bir çocuktan da fiziksel ihtiyaçlardan biri olan boşaltımı haber vermesini beklememek gerekmektedir. Konuşabilen bir çocuk üç dört saatten uzun kuru kalıyorsa ve idrarının büyük bir bölümünü tek seferde yapabiliyor ise bu eğitime başlayabileceğinizin işareti.
Çocuk 3 yaşından sonra büzgen kaslarını kontrol altına almaya başlandığında eğitime başlanmalı lazımlığa oturmasını sağlanılmalıdır. Çocuk Lazımlığa oturduktan sonra tuvaletini yapamazsa sık sık hatırlatılmamalı çişin var mı diye sorulmamalı 2 saatte bir sorulmalıdır.
Bezi bıraktıktan sonra altına kaçırırsa nasıl tepki vermeliyim?
Bu dönemde çocuğun ara sıra altına kaçırabileceğini, böyle bir durumda çocuğa sert tepki vermemek gerekir. Tuvalet eğitimi boyunca cezadan mutlaka kaçınmak gerekir. Çocuk asla başkalarıyla kıyaslanmamalıdır. Başka çocuklarla kıyaslama kısa vadede etkili olsa bile uzun vadede zararlı olacaktır. Bu nedenle ‘bak kuzenin öğrendi sen hala bezlisin, bebeksin, büyümedin mi’ gibi benlik zedeleyici ifadelerden uzak durulmalıdır.
KAYNAK: Hemsire.Com