“Bir kova buz” kampanyası ile dünya genelinde meşhur olan bir hastalık olan Als hastalığının ismini duymayan kalmadı. Tedavisi bulundu mu?
Als hastalığının açılımı Amiyotrofik Lateral Skleroz yani olarak bilinmektedir. Hastalık ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık motor sinirleri etkilemektedir. Motor sinirler beyinde, omurilikte ve oradan da kaslara kadar giderek hareketleri direk olarak etkilemektedir.
Als hastalığı ilk zamanlar pek fazla belirti göstermez bu yüzden fark edilmez. İlk zamanlarda kaslarda seğirme, titreme, kas zayıflığı sonucunda kolların veya bacakların etkilenmesi şeklinde devam etmektedir. Hastaların 4’te 3’ünde ilk belirtiler olarak genelde kol ve bacak kaslarında görülmektedir. Bazı durumlarda da hastalık elleri ve kolları ilk olarak etkilemektedir. Bu tür hastalar da, hastalığı el becerisi gerektirmekte olan düğmeye basma, yazı yazma, anahtarlar ile kapı açma gibi basit işleri yapamazlar.
Hastalık belirli bir sürenin ardından ilerleyen zamanlarda tüm vücudu etkisi altına alır. Hastaların hareket edememesi, konuşamaması ve sözcükleri telaffuz edememesi (dysarthria), yiyecekleri çiğneyememesi (dysphagia) örnek gösterilmektedir.
Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking'de bu hastalığa yakalanmıştır.
Teşhis koyulma aşaması
Als hastalığına kesin teşhis konulması için herhangi bir test bulunmamaktadır.Yine de doktorlar bazı testleri yapmaktadırlar örneğin Bu testlerden biri de elektromiyografi (EMG)'dir. EMG'nin kesin sonuçları hastaya tam olarak ALS tanısının konmasında etkili olabilmektedir. Bu yöntem kasların elektriksel aktivitesini kaydeden özel bir tekniktir. Üst ve alt nöronlardan bir tek kol veya bacak kasına gelen sinyaller hastalığın tanısında çok etkileyici olmaktadırlar.
Als’nin belirtileri Tedavisi kolay olan diğer hastalıklarla benzerlik gösterdiği içi als hastalığı teşhisi koyulması uzunca bir zaman almaktadır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Ne yazık ki bu hastalığın kesin tedavisi yoktur. Bu hastalığa yakalanan ve teşhis konulan hastalarda istenmeyen etkilerin önlenmesi, hastanın rahatlatılması ve mümkün olduğu kadar normal yaşamını sürdürmesi amaçlanmaktadır. Bu hastalığın tedavisi için dünya genelinde araştırmalar yapılmaktadır. ice bucket challenge adı altında dünya genelinde als hastalığına dikkat çekilmesine yönelik kampanya düzenlenmiştir. Bu kampanya sebebiyle yüzlerce ünlü sayesinde tüm dünya bu hastalığı öğrenmiştir.
KAYNAK: Hemsire.Com