Ayak mantarı çoğu insanda görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır.
Ayak mantarının tıp dilindeki adı Tinea Pedis adı ile bilinmektedir. Sebep olan mikrop, mantar adı verilen ufak bitki benzeri organizmalardır. Mantarlar yaşama yeri olarak karanlık yerleri daha çok severler. Nemli ve daha çok sıcak yerlerde üreyen mikroorganizmalardır. Kapalı, hava almayan dar ayakkabıların uzun süre giyilmesinden dolayı, duştan sonra ayağın tam kurulanmamasından dolayı ve sürekli terleme mantarın oluşması için elverişli ortamı yaratmaktadır.
Ayak mantarının sebepleri nelerdir?
Ayak mantarı bulaşıcı bir hastalı olduğu için ayak mantarının yaşamayı sevdiği nemli ve sıcak ortamlardan uzak durmalıyız ya da önlem almalıyız. Mantarlar havuzlarda, hamamlarda, plajlarda, spor salonları ve güzellik salonları gibi ortak kullanım alanı olan yerlerde oluşurlar ve yayılırlar. Bu ortamlarda mantarın size geçmemesi için öncelikle başkasının terliğini, ayakkabılarını ve buna benzer kişisel eşlarını kullanmamalıyız.
Hayvanlar da ayak mantarını taşıyarak insanlara bulaştırabilmektedirler. Nemli hava, çokça terlemek ve yağlı deri, ayak mantarının rahatça çoğalabileceği ortamlardır.
Ayak mantarı risk faktörü nedir?
Ayak mantarı daha çok ergenlik çağındaki erkeklerde görülür. Kadınlarda ve 12 yaş altı çocuklarda çok nadir olarak görülmektedir.
Ayak mantarı tedavisi;
- Ayak mantarı bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı tedavisi geciktirilmemelidir. Geciktirilirse aile bireyleri dahil çoğu kişiye bulaştırılabilir.
- Ayak sürekli temiz ve kuru şekidle tutulmalıdır. Çoraplar sık sık değiştirilmelidir. Çok dar ayağa ve tırnaklara baskı yapan ayakkabılar tercih edilmemelidir.
- Nemi amme özelliği olan pamuklu veya yün çoraplar ve havlular tercih edilmelidir. Nefes alan yapıdaki hava geçirgenliği yüksek ayakkabılar kullanılmalıdır.
- Her gün aynı ayakkabıyı giymenin yerine en azından bir gün arayla o ayakkabıyı giymeyi tercih etmek ve ayakkabının havalanmasını sağlamak gerekir. Böylece mantardan kaynaklanan kötü kokunun da giderilmesinin önü açılmış olur.
- Ayak tırnakları çok kısa kesmek tercih edilmemelidir. Eti kapatacak şekilde ve düz bir şekilde kesmek gerekir.
Doğal tedavi yöntemleri nelerdir?
- Aynısefa bitkisi
- Sarımsak
- Karbonat
- Elma sirkesi
- Aloe vera yağı
Doğal tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.
KAYNAK: Hemsire.Com