Boğmaca hastalığı bordetella pertussis isimli bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.
Boğmaca hastalığı kimlerde görülür?
Boğmaca sanılanın aksine her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Ancak en sık görüldüğü yaş Aralığı 0-5 yaş aralığı ve 10-19 yaş aralığıdır. Çocuklar yaşamlarının ilk yıllarında aşılansalar da aşının etkisinin giderek azalmasına bağlı bu hastalık 10 yaş ve üzerinde de görülebilir.
Boğmaca, 6 aydan küçük bebeklerde en önemli ölüm nedenlerindendir.
Boğmaca nasıl bulaşır?
Boğmaca öksürükten, elle ya da hapşırıktan bulaşabilmektedir. Hapşıran ya da öksüren kişiden sonra nefes yolu ile bu bakteri ciğerlerimize girmektedir ya da bakterinin konduğu yerlere ellerimizi sürerek ağzımıza ya da burnumuzu dokunarak bulaştırabiliriz. Bakteri vücuda girdikten sonra 7 ila 14 gün arasında beklemektedir. Bu sürede herhangi bir belirti vermemektedir. 7-14. Günden itibaren 1-2 hafta süreyle soğuk algınlığı rahatsızlığına benzer belirtiler vermektedir. Bu dönemdeki en önemli belirtilerden biri boğulurcasına öksürme belirtisidir. Zaman zaman ortaya çıkan bu öksürük çok şiddetli olmaktadır.
Boğmaca hastalığı nasıl anlaşılır?
Şiddetli öksürük ve yüksek ateş boğmaca hastalığının ilk ve en önemli belirtileri arasındadır.
Boğmaca hastalığının belirtileri?
- Öksürüğün ardından ciğerlere rahat hava girmesi ile oluşan ötme sesi.
- Soğuk algınlığına benzer belirtileri takip eden inatçı, boğulurcasına ve kuru gelen öksürük.
- Şiddetli öksürüğün sebep olduğu şikayetler (yüzde kızarma- morarma, öksürüğün ardından kusma, yemek yiyememe, gözlerde oluşan kırmızılaşma)
Boğmacada hastalığından nasıl korunmalıyız?
Enfeksiyon bulaşmasının önlenmesi için en önemli önlem ellerin yıkanmasıdır. Ellerin yıkanması boğmacanın önlenmesi ya da bulaşmasının engellenmesi için çok önemlidir.
Boğmaca hastalığından korunmanın temel yolu çoğu hastalıkta olduğu gibi aşılama yöntemidir. Ülkemizdeki bebekler doğumdan sonraki 4.,6.ve 18. Aylarda yapılan beşli karma aşısı ile birlikte boğmaca aşısını da olmaktadırlar. Aşılama sadece çocuklara değil büyüklere de yapılabilir.
Boğmaca hastalığının tedavisi
Boğmaca hastalığı bakteriyel bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır aynı zamanda ortamın nemlendirilmesi, nefes açmaya yarayan ilaçlar, oksijen gibi yöntemler ve ilaçlar kullanılmakdır.
1 yaşından küçük çocukların bu hastalığa yakalanmasının ardından mutlaka bir uzman doktora götürülmesi gerekmektedir. Çünkü 1 yaşından küçük çocukların tedavisi hastane de yatarak yapılmaktadır.
KAYNAK: Hemsire.Com