Nezle ve grip arasında ne farklılıklar vardır?

 

Özellikle mevsimler arasındaki geçiş dönemlerinde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artıyor. Ani ısı değişiklerinin oluşmasından dolayı üst solunum yolları olumsuz etkilenmektedir. Boğaz ağrısı ile başlayan nezlenin 4-5 gün civarında, yüksek ateşe neden olan gribin ise 15 gün civarında sürdüğünü söyleyebiliriz.


Hastalık olmasında en belirgin faktörler;


  • Bağışıklık sisteminin ani olan ısı değişikliklerine anında uyum sağlayamaması, özellikle üst solunum yollarını olumsuz etkilenmektedir.

  • Toplu kullanım alanlarında okulların açılması,

  • Kapalı mekanlarda daha uzun vakit geçirilmesi, gibi faktörler de hastalıkların hızla yayılmasına yol açıyor.


Halkımız nezle ile grip hastalığını karıştırmaktadır.


Nezle ile grip arasında ne gibi farklılıklar vardır?


Hastalıkların belirtileri olarak, “Nezle boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Gripten çok ayrılabilen kısmı erişkinlerde sıklıkla ateşle birlikte seyretmemesidir. Çoğunlukla boğaz ağrısı ile başlayan hastalığın 4-5’inci gününde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve öksürük de görülmektedir. Zorlu geçen bir haftanın sonunda şikayetler azalır. 


Grip ise daha ağır bir tabloyu oluşturur, 38 derece üzeri yüksek ateş olmakta ve birkaç gün devam etmektedir. Şiddetli halsizlik, kas ağrıları ve baş ağrısı görülebilmektedir. Nezleyle benzer özellikleri ise daha az sıklıkla kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun şikayetleri de oluşabilir. Hastaların şikayetleri ortalama 10-14 gün devam etmektedir.


Yeterli sıvı alımı ve dinlenme önemli bir yer kaplamaktadır, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi, altta yatan hastalığa göre değişebilmektedir. Oluşan hastalıkların süresini kısaltan herhangi bir ilaç veya bitkisel tedavi de bulunmamaktadır. Tedavinin amacı bağışıklık sistemi, enfeksiyonu temizleyene kadar şikayetleri belli bir süreliğine rahatlatmaktır. Ateş ve ağrılar için ağrı kesiciler kullanılabilir. Vücudun susuz kalmasını engellemek için bol sıvı alınmalıdır. Dinlenme vücudun kendini toparlamasına yardım eder.


Antibiyotik kullanımı açısından Sağlıklı bireylerde antibiyotikler sıklıkla önerilmez. Antibiyotik kullanmadan önce eğer bağışıklık sistemi belirli bir seviyede ise kişinin bağışıklık sisteminin enfeksiyonu temizlemesi beklenmelidir. Antibiyotiklerin virüsler üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Ancak bazı durumlarda viral enfeksiyon üzerine bakteriyel enfeksiyon oluşması durumunda antibiyotik kullanılması önerilmektedir. Ateş, nefes almada sıkıntı veya baş ağrısı daha da kötü hale gelirse, burun akıntısı siyah, yeşil renk alırsa, balgam içinde  kan görülür, bilinç bulanıklığı olursa, öksürük 3-4 haftadan uzun sürer ise ve tekrarlayan ataklar varsa bakteriyel süper enfeksiyondan şüphe edilebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekmektedir.


Grip aşısını ne zaman olmalıyız?


Grip aşısı için ideal dönem Ekim ayı civarıdır. Grip aşıları o yılın grip aşıları çıkar çıkmaz ideal olarak da Ekim ayında yapılmalıdır. Bununla birlikte grip virüslerinin havada dolaştığı sezon boyunca aşılamaya devam edilebilir. Her yılın grip aşısı o yıl görülebilecek grip virüsü çeşitlerini içerir. Grip aşıları uygulamadan ortalama 2 hafta kadar sonra antikor oluşmasına neden olur. Bu antikorlar aşı içindeki virüslerle karşı koruma sağlamaktadır. Grip aşılarının belirgin bir yan etkisi görülmemektedir.


Aşının yan etkileri nelerdir?


Aşılamada kullanılan virüsler zayıflatılmış virüs olduğu için, aşı gribe sebep olmamaktadır. Nadiren düşük ateş, kızarıklık ve ağrı görülebilen yan etkileri arasındadır.


Halkımız neden grip aşısını sevmiyor?


Toplumun aşıdan çekinmesinin nedeni, bu aşının koruyucu etkileri ve yan etkilerinin, yarar ve zarar oranlarının yeterince tanınmamasıdır.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال