Böbrek sağlığımızı nasıl korumalıyız?

Hastalık geldikten sonra tedavi süresine girmekten ziyade hastalıktan önce vücudumuzdaki her organın kıymetini bilmeliyiz. Bu organlardan en değerlilerinden biri olan böbreğimiz için neler yapmalıyız. Böbreklerimizin işini nasıl kolaylaştırırız.

Böbrek sağlığı için altın kurallar

1- Yeterli miktarda sıvı tüketin

Doktorunuzun size özel başka bir önerisi yoksa günlük en az 2 litre su tüketmelisiniz.Bağlantı Su böbreklerin daha rahat çalışmasına yardımcı olmaktadır. Spor yapanların sıvı kaybı çok olduğu için alacakları daha fazla su içmeleri gerekmektedir. Geceleri tuvalate çıktıktan sonra bir şey içip öyle yatın.

2- Sigara içmeyin

Sigara vücutta çoğu organda olduğu gibi böbreklere de dolaylı yoldan etki eder. Sigara böbreklerdeki kan akışını yavaşlatır. Böbrekten az kan geçtiği için böbrek kapasitesi kadar çalışamaz.

3- Hareketli olmalısınız

Düzenli olarak yürüyüş yapma, hafif koşu, bisiklete binmek, yüzmek gibi faaliyetlerde bulunmalısınız.  Hem kilonuzu dengede tutarsınız hem de diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların böbreklerde yol açabileceği hasarı önleyebilirsiniz veya azaltabilirsiniz.

4- Aşırı acı tüketmeyin

Aşırı acı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.

5- Bilmediğiniz reçetesiz ilaçlar kullanmayın

6- Diş çürüklerini ve boğaz iltihabı hemen tedavi ettirilmelisiniz. Çünkü bunlar uzun süreli böbrek hastalığı yapabilmektedir.

7- Ağrı kesicileri gereksiz yere kullanmayın

Ağrı kesiciler diğer ilaçlara oranla böbreğe en fazla zarar veren ilaçlar arasındadır. Böbrek yetmezliği çekenlerin çoğu bu problem dolayı böbrek yetmezliği çekmektedir.

Böbrek yetmezliği belirtileri

Böbreklerin çalışma kapasitesinin düşmesi ile  vücuttaki su ve elektrolit dengesi bozulmaya başlamaktadır.  Böbrek tam kapasite çalışamadığı zaman tuvallette gelen idrar miktarı azalır.

  • Güçsüzlük ve nefes darlığı,

  • İştahsızlık, mide bulantısı, zihin karışıklığı, fazla sinirli olma hali, uyku sorunları

Böbrek yetmezliğiniz yukarıdaki saydığımız belirtilerine ek olarak; kas kramları, kas seğirmeleri, kaşıntı, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon da görülebilmektedir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال