Bebeğim kafasını duvara neden vuruyor?

Bebeğiniz kafasını duvara, kapıya, yere mi vuruyor? Bunun sebepleri nedir? Nasıl davranmalıyız?

Bebekler bazı nedenlerden dolayı kafalarını sert bir yere vurmak isterler. Peki kafalarını neden duvara burup kendi canlarını yaksınlar ki?

Hangi nedenlerle kafalarını vurular?

Aslında bu nedenleri bebeklere sorup cevabını alamayacağımız için tam bilinmemekte. Ancak belirli gözlemlerle uzmanlar birkaç neden olabileceğini düşünüyorlar. Kafayı vurma genellikle bebekler 10 aylıkken başlar.

Öncelikle hastalık!

Bebeklik döneminde en fazla bebeğin rahatsızlandığı durumlardan bir tanesi diş çıkarmadır. Bebek dişini çıkaramadığı zaman ağrısından duramaz ve kafasını bir yerlere ritmik bir şekilde vurarak ağrısını dindirmeye çalışır. Kulak iltihabında da kulağının bulunduğu bölgeyi göstererek kaşır ve yine kafasını duvara vurur.

Kendini ifade etme şekli

Bebek bir şeyleri anlatmak istediği zaman genellikle konuşamadığı için anlatamaz. Ebeveynin ya anlayamadığı ya da yanlış anladığı durumlarda bebek sinirlenir ve sinirlendiğini göstermek için kafasını bulduğu en sert cisme vurmaya çalışır.

İlgi çekme

Bebek ilgisiz kalmayı sevmez. Günümüzde anne- babalar kimi zaman yorgun olduklarından kimi zaman zamanları olmadığından bebekle ilgilenemez. Yukarıdaki maddelerden sonra bu madde gerçekleşmektedir. Ağrı yüzünden bebek kafasını bir yerlere vurarak rahatlamaya çalışırken aniden tüm ilgiyi topladığını fark etmektedir. Herkes elindeki işi bırakır ve bebekle ilgilenir. Bu durum da bebeğin hoşuna gider.

Bebeğimi bu rahatsızlıktan kurtarmak istiyorum ne yapmalıyım?

Bebeğin hangi sebeple vurduğunu anlamasınız!

Öncelikle bebek hastalıktan mı, kendini ifade edemediğinden mi veya ilgi çekmek amacıyla mı yapıyor onu öğrenmelisiniz.

Hastalıktan yapıyorsa hastalığın tedavisi en kısa sürede yapılmalıdır. Kendini ifade edemediği için yapıyorsa kendini ifade etmesine izin verip anlamaya çalışmalısınız.

Eğer ilgi çekmek için yapıyorsa sanki bu kafa vurma hareketi sizin canınızı yakmıyor gibi davranmalısınız. Bunu sizden istemenin ne kadar zor olduğunun farkındayız. Küçücük bir bebek kafasını küt küt duvara vururken içiniz parçalanacak ancak dayanmak zorundasınız. Bunun için öncelikle evde kafasını halıya vuruyorsa daha yumuşak bir yüzeyi olan halı seçmelisiniz ki kafasını vurduğunda çok canı yanmasın. Tabiki heryeri pamukla sarmayın ki kafasını vurmasının neticesinin kendi canını yakmak olduğunu anlayabilsin.

Bebeklerin de bir acı eşiği olduğu için kafasını aşırı derecede acıtacak şekilde vurmayacaktır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال