İnsanlığın felaketi atom bombası

20.yüzyılda teknolojik gelişmeler açısından diğer yüzyıllara oranla çok çok fazla oranda gelişmeler meydana gelmiştir. Ama bu gelişmelerden, buluşlardan belki de en kötüsü, insanlığa en fazla zarar vereni açık ara farkla atom bombası olmuştur. Sadece bir tek atom bombası ile 100 bin kişi ölebilmektedir. Bu ileride insanlığın felaketine ve hatta yok olmasına bile sebep olabilir.

 Atom bombası nedir?

Atom bombası bir nükleer silahtır. Nükleer reaksiyon ve nükleer füzyonun beraber kullanılmasıyla ya da daha fazla kuvvetli bir füzyonla oluşturulan yüksek miktarda zarar vermek amacıyla yapılmış bir silahtır. Çekirdek tepkimeleri çok hızlı ardışık tepkimeler olduğu için kitle imha silahı olarak kullanılmaktadır.

İlk olarak 1945 yılında Hiroşima ve Nagazaki kentlerine ABD tarafından atılmıştır 200 binden fazla kişi saatler içerisinde ölmüştür.

Atom bombasının etkileri nelerdir?

 Ani etkiler

Patlamadan hemen sonra bir dakika içerisinde çok kuvvetli bir ışık saçar.  Bu patlamadaki ışığı gören kişiler 45 dakikaya kadar kör olabilirler. Atom bombası patladığında bir sarsma dalgası meydana gelir bu dalganın hızı ses hızından yüksektir. Atom bombası bu sarsma dalgasının etkisini artırmak için yerden yüksekte patlatılır.

Bombanın patladığı yerdeki hava ısınır, büyük bir hızla genleşir. Bu havanın boşluğunun oluşmasının sonunda hücum eden hava şiddetli kasırgaya neden olur ve binlerce insan yanarak ölür. Bu rüzgarlar sayesinde patlamanın gerçekleştiği yerden 30 kilometre uzaklıktaki herşey dümdüz olur. Bu yüzden bir kente atıldığında tüm kenti yok edebilir. Patlama sonucundaki sıcaklık 3000 derecedir. Bu sıcaklık demiri bile eritebilir.

Patlama noktasından 100km mesafeye kadar bu etkiler azalarak devam eder.

 Radyoaktif etkileri

 Atom bombası patladığında gama ışınları açığa çıkmaktadır. Yüksek miktar da elektron da açığa çıkar. Bu radyoaktif etki,  patlamadan sağ kurtulan kişilerin çocuklarının da mutasyon geçirmesine sebep olur. Patlamadan sağ kurtulan kişilerde orta vadede kanser oluşmaktadır.

Atom bombası hakkında Einstein’in bir sözü ile yazımızı bitiriyoruz.

“3. Dünya savaşında hangi silahlar kullanılacak bilemem ama 4. Dünya savaşı taş ve sopalarla yapılacaktır.”

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال