Uyurgezerlik parasomni kategorisinde bir tür uyku bozuluğu şeklidir.
Uyurgezerlik uykuda yürüme hastalığı olarak bilinir. Uyurgezerler düşük bilinç altında olmalarına rağmen yavaş dalga uykusu aşamasından meydana gelen ve genellikle tam bilinç durumunda yaptıkları faaliyetleri gerçekleştirirler.
Uyurgezerlik uyuyamamaktan daha çok uyanama rahatsızlığı olarak bilinir. Kişi uyanmasını dilediği anda uyanamaz ve bu şekilde yaşamını sürmeye çalışır. Kişi uyurgezer olduğunun farkında değildir.
Uyurgezerlik kimlerde görülür?
Uyurgezerlik genelde 3 12 yaş arası çocuklarda daha fazla görülmektedir. Yetişkinlerde bu oran yüzde 1, 2 lere kadar düşmektedir.
Uyurgezerler neler yapabilir?
Uyurgezerler sadece halk arasında bilindiği gibi uyurken gezmek değildir. Uyurgezerler günlük hayatta gerçekleştirdikleri çoğu işi yapabilmektedirler. Bunlara örnek olarak;
- Banyo yapmak
- Yürüyüş yapmak
- Temizlik yapmak
Bazı karmaşık işleride yapabilmektedirler!
- Yemek pişirmek
- Araba sürmek (uyurgezerler çoğunlukla gözleri açık bir vaziyette dolaşıp gözlerini tam olarak kullanabilirler bu sayede araba bile sürebilmektedirler.)
Uyurgezerler kendisine sorulan sorulara cevap verebilirler. Ancak bu cevap istem dışı cevaplardır. Uyanık halde iken verilen cevaplarla aynı değillerdir. Çoğu zaman verilen cevaplar alakasız olabilir.
Uyurgezeri nasıl uyandırmalıyız?
Uyurgezer halde dolaşmakta olan kişiyi asla aşırı derecede sarsarak uyandırmamalıyız. Bu şekilde uyandılıran kişiler çok sinirlenmektedir.
Uyurgezerleri ritmik olarak adı sakin bir ses tonuyla söylenmelidir.
Uyurgezer çocuğum için ne yapmalıyım?
Öncelikle çocuğunuzun yürümeye başladığını fark edince onu yönlendirmelisiniz. Hem ihtiyacı neyse onu gidermesi için yardım edin(tuvalete gitmek gibi), hem de koruyup kollayın. Uyurgezerlerin trafik kazası geçirme ihtimali vardır.
Tedbir almalısınız!
Uyurgezer çocuğunuzun hangi saatler arasında uyurgezer olduğunu not alın. Sonra alarmınızı kurup o saatler arasında çocuğunu kendiniz uyandırın ki uyurgezer olarak dolaşmak zorunda kalmasın
Uyurgezerlik tedavisi için hangi uzmana başvurmalıyız?
Uyurgezerlik tedavisi nöroloji ve psikiyatrinin alanlarına girmektedir.
KAYNAK: Hemsire.Com