Bebeğinizin üstün zekalı olduğunu gösteren belirtiler

Üstün zekalı çocuklar erken yaşta aile veya eğitmenleri tarafından keşfedilemezse zamanla normal zeka seviyesine düşmektedirler. Üstün zekalıların çocuk yaşta tespit edilerek ve özel eğitim programları ile desteklenmesi gerekmektedir. Çocuğumuzun üstün zekalı olduğunu nasıl anlarız?

Üstün zekalılıkta da aynı her hastalıkta olduğu gibi önceden tanı konulması önemli bir özelliktir. Çünkü dahi çocuklar için ne kadar erken tanı konulursa gelişimi o kadar hızlı olmaktadır.

Çocuğumun üstün zekalı olduğunu nasıl anlarım?


1- Aşamaları hızlı geçer

Bebeklerde her bebekte görülen dönüm noktaları vardır. Örneğin emeklemeye başlamak, yürümeye başlamak konuşmaya başlamak bazı dönüm noktalarıdır. Eüer bebeğiniz bu dönüm noktalarını olması gerekenden hızlı geçiyorsa üstün zekalı olabilir. Aynı zamanda üstün zekalı bebekler genellikle daha erken konuşmaktadır ve yaşıtlarına nazaran daha kapsamlı olarak konuşurlar.


2- İlk imtihan dil

Yüksek zekalı bir çocuğun genellikle dile karşı özel bir ilgisi olur. Daha erken konuşmaya başlar. Dahi bebek kitaplara ilgilidir; henüz 6 aylık olduğunda, olduğu yerde kalmayı başarıp, masallara ve hikayelere dikkat verecektir. 14 Aylık olduğunda, 2 kelimeden oluşan cümleleri hiç sorun yaşamadan kurabilir. 18 aylık olduğunda ise, konuşulanları çok rahat anlayıp, söyleneni uygular.


3- Keskin hafıza

Keskin bir hafıza üstün zekanın olmazsa olmazıdır. Üstün zekalı bebekler kendi oyuncaklarını en son nerede bıraktığını bile dikkat ederek hatırlayabilir.


4- Problem çözmek

Problem çözmek en büyük üstün zeka belirtilerinden biridir. Algılarının ve yaşlarının çok ötesinde, sorunları kolayca çözebilirler. Örnek vermek gerekirse, bebeğinizi bebek güvenlik kapısının öbür tarafında görüp, hayrete düşebilirsiniz. Etrafta gördüğü kitapları kapıya kadar itip, kapının üzerinden geçmek üzere bir merdiven inşa ederek kaçışını planlamış olabilir.

Dahi bebeğiniz aynı zamanda, sırf parçaların nasıl bir araya geldiğini görebilmek için oyuncaklarını kırmaya meraklı olabilirler. İleri zekalı bebekler onlarda merak uyandıran ve ilginç olan her şeyi çok severler. Diğer bir deyişle, yap-bozları ve onları çözmeyi severler.


5- Konsatrasyon

Belki de günümüzde en büyük problemlerden biri olan odaklanamama problemini üstün zekalı çocuklar daha bebek sayılabilecek yaşta atlatabilirler. Bu ister bir beceri üzerine uzmanlaşmak olsun, ister bir hikayeyi dinlemesi olsun, bebeğinizin inanılmaz bir odağa, konsantrasyona ve kararlılığa sahip olduğunu erken yıllarında görürsünüz.


6- Az uyku

Üstün zekalı bebekler fazla uyumayı sevmezler. Benim çocuğum da az uyuyor diyebilirsiniz. Ancak az uykunun sadece üstün zekalılık belirtisi olmadığını bilinmesi gerekir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال