Gözlerimiz genelde gözyaşı ile sürekli yıkanmaktadır. Gözyaşı, gözün nemli ve rahat kalması için önemlidir. Bazı durumlarda gözyaşı yeterli miktarda üretilmemektedir yada gözyaşının kalitesi bozulmuştur. Bu durumda gözü yeterince ıslanmaz. Kuru göz sendromu bundan kaynaklanmaktadır.
Kuru göz nedir?
Kuru gözün belirtileri nelerdir?
- Gözlerde batma
- Yanma
- Kaşıntı
- Yapışkan salgı
- Rüzgara karşı aşırı hassasiyet
- Lens kullanımında zorluk
Kuru göz rahatsızlığının başlıca belirtileri arasındadır.
Normal gelişimde yaşlandıkça insanın gözyaşı miktarı azalmaktadır. Menopoz zamanında kuru göz olma ihtimali daha fazla olmaktadır.
Kuru göz aynı zamanda bazı hastalıklarla da ortaya çıkabilir.
Bazı romatizmal hastalıklar gözyaşı salgısında azalmaya yol açabilir. Bazı ilaçlar da gözyaşı salınımını azaltarak kuru göz neden olabilirler. Bu ilaçlara örnek olarak diüretikler, beta-blokörler, antihistaminikler olabilmektedir. Bu ilaçlarla birlikte hastaya aynı zamanda suni gözyaşı damlası verilmektedir.
Göz kuruluğunun tedavisi
Kuru göz sendromunun öncelikle sebebi olduğu hasar ortadan kaldırılmalıdır. Yani ek olarak suni gözyaşı uygulanmalıdır. Suni gözyaşı damlalarının koruyucu madde içerenlerine karşı hassasiyeti olanlar koruyucu madde içermeyen suni gözyaşı damlalarını tercih etmelidir. Diğer bir yöntem, bandaj kontakt lens kullanımıdır. Diğer bir yöntem göz yüzeyinde hastayı ileri derecede rahatsız eden bozukluklar meydana geldiğinde tercih edilir.
Alternatif yöntemler
- Gözyaşının gözden buharlaşmasını engellemek için ortamı nemli tutmak gerekmektedir. Bu amaçla kışın içeriyi ısıtmak için kullandığımız kalorifer veya sobanın üzerine bir kap içerisinde su koymakla odanın nemli kalması sağlanabilir.
- Kuru gözü olan bir kişi sıcak oda, saç kurutma makinaları veya rüzgarlı ortamdan kendini korumalıdır.
- Stevens - Johnson sendromu veya pemfigoid gibi nadir hastalıklarda, A vitamini içeren damlalar kuru göz tedavisi için faydalı olabilir.
İlgili içerikler;
Çıplak el ile gözlere temas etmenin zararları
Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Göz tansiyonu tedavisi
Gözlükten kurtulmak mı istiyorsunuz? Göz içi lens tedavisi
KAYNAK: Hemsire.Com