Hastalık hastalığı (hipokondriyazis) nedir? Tedavisi var mıdır?

Hastalık hastalığı kişinin hiçbir organik hastalığı olmadığı halde hastalığı varmış gibi sıklıkla doktora gitmesidir. Bu kişiler halk arasında evhamlı olarak bilinir.

Hastalık hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Bedenlerindeki ağrı olabilecek baş mide gibi bölgelere aşırı hassasiyet duyarlar.

  • Sık sık nabızlarını yoklarlar (acaba değişti mi nabzım diye)

  • Dışkılarını, idrarlarını yoklama görülebilir. Renk, koku değişiklerine anlam vermeye çalışabilirler.

  • Bedenlerinin çeşitli yerlerine bir bozukluk, bir ağrı olup olmadığını anlamak için dokunabilirler, bastırabilirler.

  • Tıbbi olarak çoğu hastalığın belirtilerine ilgi duyar, öğrenirler.

  • Hastalık hastası olarak psikiyatri servisine nakledildiklerinde doktorlar bilgi yarışına girerler. Fiziksel bir hasta olduklarını idda ederler.

  • Bu hastalar, doktorların verdiği güvence karşısında kısa bir süre inanıyor, rahatlıyor gibi görünse bile az bir zaman sonra tekrar doktor doktor dolaşmaya başlayabilir.


Hipokondriyazis hastalığın süreci nasıldır?

Hastaneye başvuranların % 4-6’sında görülen hipokondriyazis, erkeklerde ve kadınlarda eşit yaygınlıkta görülmekte; belirtiler en sık 20-30 yaşlarında başlamaktadır. Özellikle evhamlı, ayrıntıcı, ince huylu, titiz, mükemmeliyetçi yapıdaki insanlarda daha fazla görülmektedir.

Hipokondriyazis genellikle epizodik bir seyir izler. Epizotlar aylardan yıllara kadar sürebilir ve aralarda uzun süreli sessiz (belirtisiz, hastalık kaygısının olmadığı) dönemler olur. Epizotların başlaması yaşamdaki stres faktörleri ile örneğin hastalık hastasının bir yakının ölmesi, ciddi bir hastalık geçirmesi, ağır iş koşulları, ekonomik bunalım gibi örneklerdir.


Hipokondriyazis tedavi süreci nasıl işler?

Hastalık hastası insanların en büyük belirtileri olan sürekli doktor değiştirme belirtisini bir uzman fark eder ve tedavi süreci başlar. Hastalık hastası psikiyatri servisine yönlendirilir.

Hipokondriyazis psikiyatrinin zor tedavi edilebilen hastalıkları arasındadır, genellikle psikiyatrik tedaviye dirençlidir. Ancak ilaç tedavisi, bireysel psikoterapi ve grup terapisi ile kombine edilirse tedavide başarı şansı artar. Hastalık hastası kişi her ne kadar durumunu anlık olarak fark etse de belirli bir süre sonra tekrar doktor değiştirmeye başlayabilir.

Hastalık hastasına verilen psikiyatrik ilaçların yan etkileri mutlaka belirtilmelidir. Yan etkileri belirtilmediği takdirde ilacın yan etkilerini kendisinde ciddi bir hastalık varmış algısında delil olarak kullanır.

Sonuç olarak uygun bir tedavi ile hastaların üçte biri ile yarısında önemli ölçüde düzelmenin gerçekleştiği tahmin edilmektedir.


İlgili içerikler;

Tırnak yemenin (onikofajya) neden olduğu hastalıklar

Yalan söylemek hastalık olabilir mi? (Mitomani)

Pedofili (sübyancılık) sapıklık mı? Hastalık mı?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال