Ateş tipleri ve grafikleri

Vücut, ısısını termoregülasyon mekanizması aracılığı ile düzenler. Genellikle enfeksiyon hastalıklarında ısı derecesi yükselir ve hastalık iyi oluncaya kadar yüksek kalır. Genellikle her hastalığın özel ve tipik bir ısı grafiği mevcuttur.

Ateş tipleri

1 - Devamlı ateş (febris continua):
Vücut ısı çizgisinin, en yüksek dereceye varıp o yüksekliği bir müddet muhafaza etmesidir. Günlük değişmeler bir dereceyi geçmez. Derecenin çıkması ve inmesi ya birden bire veya yavaş yavaş olur. Devamlı ateş, tifoda görülür.

2 - Bacaklı ateş (febris remittens): Günlük ısıdaki değişmeler bir dereceden fazladır. Bacaklı ateş yılancık, tüberküloz ve sepsiste görülür.

3 - Tekrarlayan ateş (febris recurrens): Tekrarlayan ateşte, 3-5 gün yüksek ısı görülür ve sonra ısı birden normale döner. Normal ısı 5-6 gün davam ettikten sonra tekrar yükselir. 3-5 gün yüksek ısı görülür ve tekrar düşer. Üriner enfeksiyon gibi lokalize olmuş enfeksiyonlarda görülür.

4 - Dalgalı ateş (febris undulans): Dalgalı ateşte, vücut sıcaklığı birkaç gün içerisinde yavaş yavaş yükselir. Bir süre ateş yüksek kaldıktan sonra yine birkaç gün içinde ateş düşer. Isı grafiğinde ısının yükseliş ve düşüşü geniş dalgalar hâlinde görülür (Üç aylık ısı grafiğinde dalgalar daha net görülür.). Bu tip ateş, Malta hummasında görülür.

  • Aralıklı ateş (febris intermittens): Kısa süreli ateş nöbetleridir. Bu tip ateş sıtma (malarya) hastalığında görülür.

  • Düzensiz ateş (febris irregularis): Isı grafiğinin belirgin bir özelliği yoktur. Ateş uzun süre düzensiz olarak yükselir ve düşer. İç kanama da görülür.

  • Febris ephemera: Kısa süren yüksek ateştir. Akut enfeksiyon hastalıklarında görülür.

  • Krizis: Pnomoni hastalarında ısı üşüme ve titreme ile birden yükselir. Birkaç gün yüksek kalır ve birden bire düşer. Isının birden bire düşmesine krizis denir.

  • Lizis: Yüksek olan vücut ısısının yavaş yavaş düşmesidir. Genellikle tifonun 2. haftasından sonra ısı yavaş yavaş düşerek normale döner.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال