Astım hastalığı ve tedavi yöntemleri

Dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkisi altına alan astım, nefes yollarının daralmasıyla ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Nefes darlığı en tipik belirtisidir.

Kış aylarında astım hastaları ne yapmalı?

Dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkisi altına alan astım, nefes yollarının daralmasıyla ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Nefes darlığı en tipik belirtisidir.

Genetik faktörlerin önemli rol oynadığı astım sigara dumanı, soğuk hava, hava kirliliği, toz ve kimyasal maddelere maruz kalma, hatta evcil hayvanlarla temas sonucu da ortaya çıkabilmektedir.

Gebelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde astım görülme oranı hayli yüksektir. Bunun dışında küf mantarları, polenler, parfüm, deterjan ve bazı yemek kokularının dahi astım ataklarına neden olduğu bilinmektedir.

Karakteristik atakların dışında hiçbir şikâyeti olmayan hastalarda göğüste sıkışıklık hissi, nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum ile kendini belli eder.

Akciğer hastalığı olarak kabul edilmesinin sebebi, havayollarının daralmasıyla ortaya çıkan solunum zorluğudur. Özellikle gece sabaha karşı meydana gelen ataklarda hasta nefes almakta zorluk çeker. Zaman zaman taşikardi ve anksiyete de görülür.

Astım çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır. Hatta 6 yaşına kadar geçici özelliğe sahiptir. Öksürük, hırıltı, nefes darlığı şeklinde seyreden hastalığın verdiği rahatsızlık önerilen ilaçlarla hafifletilmektedir.

Hastalığın tedavisinde diğer akciğer hastalıklarında olduğu gibi erken teşhis önemlidir.

İlaçla tedavide hastanın günlük yaşantısını olumsuz etkileyen tüm belirtiler aza indirilmektedir. Özellikle nefes darlığı çekenlerde, kullanılan “infaler” ilaçlarla hasta rahat ettirilir. Bu tür ilaçlar hastalığı tedavi etmekten çok hastayı rahatlatıcı mahiyettedir. Bunun yanı sıra çörek otu, meyan kökü gibi bitkilerin de rahatlatıcı etkisinden faydalanılabilir.

Astım tedavisinde kullanılan ikinci tip ilaçlarsa direk tedaviyi amaçlamaktadır. Solunum yoluyla alınan bu ilaçlar tablet ya da akıtma şeklinde de uygulanabilir.



Astım, kış aylarında da sıkıntıya sebep olabilir. Özellikle kışın odun, kömür gibi yakıtların sebep olduğu hava kirliliği hastaları zorlamaktadır. Astım hastaları böyle havalarda mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmamalıdır. Spor yapan kişilerde özellikle soğuk havalarda yapılan egzersizler zorlayıcı olabilir. Böyle havalarda “Jonas ısıtma maskesi” takılması önerilebilir.

Astım tedavisinde; erken teşhis ve doğru ilaç kullanımının yanı sıra hastanın kendini tanıması da çok önemli rol oynamaktadır.


İlgili içerikler;

Verem (tüberküloz) nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Koah hastalığı nedir? Koah hastalığı belirtileri nelerdir?

Akciğer kanseri hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال