Egzama ile ilgili bilinmeyenler

Tıp dilindeki adı "atopik dermatit" olan egzama, çirkin bir görüntüye ve kaşıntıya neden olan zararsız ama rahatsız edici bir cilt hastalığıdır. Özellikle el, kol ve yüzde ortaya çıkması kişiyi zor durumlarda bırakabilir.

Genellikle alerjik vücutlarda görülmesine rağmen, yaşanan yoğun stres ve anksiyete sonucu hatta hiç sebep yokken de oluşabilmektedir. Özellikle saman nezlesi ya da astımı olanlarda sıkça görülür. Bahar aylarında polenler nedeniyle artar.

Tüketilen yiyeceklerin de egzamanın oluşumunda büyük rol oynadığı saptanmıştır. En çok yumurtaya ve süte alerjisi olanlarda, küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür. Anne sütü yerine inek sütü ile beslenen bebeklerde egzama görme olasılığı çok yüksektir. Çocuklarınki büyüdükçe kendiliğinden geçer. Bebeklerde yüz, kol ve bacaklarda görülür. Daha büyük çocuklar ve yetişkinlerde ise ayak bilekleri ve dizlerde daha sık görülür.

Egzama, kaşıntı, cilt kuruluğu, çatlama, deride renk değişiklikleri, gözaltı morluğu, dudak kenarında çatlaklar, avuç içinde ve ayak tabanındaki çizgilerin çokluğu ile kendini belli eder. Oluşan çatlaklar, önlem alınmadığı takdirde iltihap kapmakta ve üstü açık yaralar haline gelebilmektedir.

Günümüzde tam olarak tedavi edilememekle birlikte, çinko içerikli ve ağır seyreden vakalarda kortizonlu pomatlarla hastanın rahatlanması sağlanmaktadır. Alerjik belirtilerde alerjiye neyin sebep olduğu bir takım testlerle ortaya konulup ona göre tedavi uygulanmalıdır.

Egzamalı hastaların derileri çok hassas olduğundan boya, deterjan, parfüm gibi tahriş edici maddelerden uzak durulmalıdır. Bilinenin aksine su ve sabundan da mümkün olduğunca kaçınmalı su yerine tıbbi merkezlerden temin edilebilen permanganatlı veya rivanollu su kullanılmalıdır. Cildin kurumasına neden olan hava değişimlerinden de korunmak gereklidir. 

Cilt üzerinde alerjik kaşıntıya neden olabilecek yünlü giyisiler yerine pamuklu kumaşlar tercih edilmeli, terleme yapacak yorgan ya da örtüler kullanılmamalıdır.



Egzama özellikle geceleri ortaya çıkan kaşıntı nedeniyle uykusuzluğa da sebep olmaktadır. Böyle durumlarda hekimin vereceği antihistamin şuruplar yararlı olacaktır.

Her hastalıkta olduğu gibi egzamanın tedavisinde de uzman bir hekimin görüşüne başvurulmalıdır.


İlgili içerikler;

Derimiz ne işe yarar?

Deri bütünlüğünde bozulma hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال