Anoreksiya nevroza nedir? Nasıl tedavi edilir?

Anoreksiya nevroza özellikle genç bayanlarda görülen pek yemek yememek, yeterince uyku uyumamak ve buna karşın fazlaca aktif olma şeklinde görülen psikolojik bir rahatsızlıktır.


Anoreksiya nevroza özellikle genç bayanlarda görülen pek yemek yememek, yeterince uyku uyumamak ve buna karşın fazlaca aktif olma şeklinde görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla ergenlik döneminde bu rahatsızlık görülür. Bazen erişkin yaşlarda da görülebilir. Fakat bu ergenlik döneminde görülme olasılığına oranla daha azdır. Bu rahatsızlık aşırı zayıf olma tutkunu bireylerde daha çok görülür.

Anoreksiya nevroza rahatsızlığı, kendini şişman olarak gören ve bundan büyük huzursuzluk duyan bireylerin zayıflama süreci ile başlar. Kişi önceleri ölçülü bir şekilde ilerlerken zamanla zayıflar ve zayıfladıkça halen kendini şişman olarak nitelendirir ve zayıflama işini abartılı bir şekilde devam ettirir. Yani zayıflama isteğini bir hastalık haline dönüştürür. Anoreksiya nevroza hastası bireylerde kendilerini şişman ve çirkin olarak görmekten kaynaklı özgüvensizlik sıkıntısı vardır.

Anoreksiya nevroza bu çağın hastalığıdır da denilebilir. Her yerde zayıf mankenlerin resimlerinin boy gösterdiği, inceliğin zarafetle bir tutulduğu dönemde birçok genç zayıflamanın peşine düşmektedir. Elbette sağlıklı bir şekilde zayıflamak güzeldir fakat bunu abartmamak gerekir. Anoreksiya nevroza zayıflamayı abartan kişilerde görülen bir yeme bozukluğudur. Zayıflama uğruna zamanla hiçbir şey yememek, az uyumak üzerine bir döngüye girilmesiyle bu hastalık belirir. Anoreksiya nevroza sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülen bir durumdur.



Yoğun psikolojik rahatsızlıklar, depresyon sorunsalı gibi durumlar bu hastalığın nedeni olabilir. Çok fazla diyet yapanlarda, kilo verme takıntısı olanlarda, duygusal problemler yaşayıp yemek yemeyi reddedenlerde, yediklerini sürekli çıkaranlarda bu rahatsızlık görülebilir.

Anoreksiya nevroza hastalığının belirtileri ise kişinin normal kilosunu kabul etmemesi, sürekli daha zayıf olmanın kendisine daha çok yakışacağını düşünmesi, kilo almaktan aşırı derecede korkması, beden algılarında da bozukluklar görülmesi gibi durumlardır.

Anoreksiya nevroza hastası bireyler hasta olduklarını kabule etmezler. Bu nedenle ısrarla tedaviyi reddederler. Bu nedenle bu hastalığı yaşayan kişilerin çevresindekiler onu tedaviye ikna etmelidir. Güzel ve sağlıklı bir beslenme programı ile daha sağlıklı bir görünüme kavuşturulmalıdır. Bunun yanında sorunların çözümüne yönelik psikolojik tedavi de uygulanmalıdır. Anoreksiya nevroza hastalığının ileri durumları hayati tehlike arz edeceğinden mutlaka bir an önce tedavisine başlanmalıdır.


İlgili içerikler;

Sosyal izolasyon hemşirelik bakımı

Tecavüz travması sendromu hemşirelik bakımı

Bende de ''Obsesif Kompulsif Bozukluk'' olabilir mi?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال