20 yaş dişleri 3. Büyük azı diş olarak ta bilinmektedir. Bu dişler arasında en büyük olan ve çenenin gerisinde kalmakta olan dişlerdir. Normal şartlar altında 20 yaş dişleri genellikle 18-24 yaşlarında çıkmaktadır. Ama genellikle böyle olmamaktadır. 20 yaş dişleri genellikle çok geç yaşlarda çıkmaktadırlar veya gömülü olarak kalabilmektedirler. Genellikle çene kavisi içinde 20 yaş dişlerinin yerleşebileceği bir alan pek olmamaktadır.
Bu dişlerin belirtileri genellikle ağrı, kulak ağrısı, ağız açmada kısıtlılık şeklinde şikayetler görülmektedir. Yerleri sebebiyle arkada kalırlar ve bu bölge kolay temizlenmez. Bu sebeple iltihap kaparlar. Bu iltihap antibiyotik ile iyileşebilir ancak belirli bir süre sonra aynı sebeplerle tekrar aynı problemler oluşur.
20 yaş dişi her zaman problemli olmak zorunda mıdır?
20 yaş dişleri nadiren de olsa kişide hiçbir problem çıkarmaz. Eğer normal şekilde çıkmış ise ve ağız bakımı iyi yapılan bir kişi ise sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir.
Tam gömülü olan 20 yaş dişleri
Bu tür dişler genellikle herhangi bir prolem çıkarmaz. Ancak nadiren de olsa yanındaki dişin köküne baskı uygulayabilir. Bu gibi durumlar fark edildiğinde diş hekimine gidilmelidir.
Kısmen çıkabilmiş 20 yaş dişleri
Bu dişler en çok sorun çıkaran dişlerdir. Tam çıkamadıkları için diğer dişlere baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. .üzerindeki diş eti parçası, zamanla arasındaki temizlenmeyen yemek parçaları sebebiyle bakteri üremesinden dolayı iltihaplanır.
Tamamen çıkmış 20 yaş dişleri
Genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanması zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda 20 lik dişler diğer dişleri de çürütebileceği için koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.
20 yaş dişlerini diğer dişlerden ayıran özellikler
Normal dişler gibi çocukluk, bebeklik zamanında çıkmazlar. Daha geç çıkarlar.
- Çıkmaları çoğu zaman problemli olmuştur. Gömülü, yarı çıkmış vaziyette olabilirler.
- Çenede çıkması gerektiği yerden farklı bir yerde çıkarlar. Örneğin bir dişin arkasında. Bunun sebebi 20 yaş dişinin çenede yer bulamamasıdır.
- 20 yaş dişleri çenenin en sonunda olduğu için fırçalanması zordur.
KAYNAK: Hemsire.Com