Yüz felci nedenleri, belirtileri ve tedavisi


Kış aylarından çıkmış olmamıza rağmen hala soğukları hissettiğimiz şu günlerde yüz felcinden korunmak için neler yapmalıyız?

Yüz felci nedir?

Yüzümüzde her iki yarısında da bulunan kasların hareket etmesini sağlayan iki tane sinir bulunuyor. Bu sinirler beyin sapından çıktıktan sonra kulak kemiği içinde devam etmekte ve kulaktan çıktıktan hemen  sonra yüzümüzde alın, göz kapağı, kaş, burun kenarı, dudak kenarı ve boyun kaslarını hareket ettirmeye sağlayan sinirler olarak beş kısıma ayrılır. Bu sinirin hasar görmesi durumunda buradaki kasların yönetilmesi azalır. Buna bağlı olarak da kaslarda hareketsizlik oluşmaya başlar. Kaslardaki hareketsizlik hafif derecede olabileceği gibi tamamen de hareketsizlik görülebilmektedir. Bu duruma yüz felci ismi verilir.

Yüz felcinin belirtileri nelerdir?

Yüz felci geçirmekte olan hasta genellikle sabah uyanınca yüzünün biri tarafında farklılık hissetmeye başlar.

  • Aynada kendine baktığında o bölgede hareketlenmede azalma hisseder.

  • Ağız bir tarafa çekebilir.

  • Tükürük salgısına hakim olamaz.

  • Kulak ağrısı nadiren de olsa görülebilir.

Yüz felcinin nedenleri nelerdir?

Yüz felci birden bire ortaya çıkar. Her yaş grubunda ve her cinsiyette görülebilir.

Ancak yüz felcinde yüzde 90’ın üzerinde kendiliğinde iyileşme görülür. Ve nedeni bulunamaz.

Kafa travması gibi problemler sonrası hastada o bölgeden geçmekte olan sinir hattı üzerinde  bir kırık yaşanması, kafa tabanı boyunca bu sinirde zarar görmeye sebep olabilmektedir. 

Şeker hastalarının yüz felci geçirme olasılığı normal insanlara göre 4 kat daha fazladır.

Lipid yağ hastalıkları, tiroid hormon bozuklukları olan hastalarda görülme riski biraz daha artmaktadır.

Özellikle hipotiroidi vücuttaki ödemi artırmayı sağladığı için yüz felci görülme riskini artırır

Yüz felcine neden olabilen önemli faktörlerden biri de yüzün ciddi bir  rüzgar ya da soğuğa maruz kalmasıdır. Soğuğa maruz kalan sinirin o kemik kanal içerisinde ödemlenmesine neden olabilmektedir. Genellikle kask kullanmayan motor kullanıcılarında daha fazla görülmektedir.

Yüz felcinin tedavisi nasıl yapılır?

İyileşme süreci sinir hasarının oranına göre değişmektedir. Sinir hasarı ne kadar fazlaysa araz kalma ihtimali ve iyileşme süreci de o kadar uzun olur. Bu durumda 24-48 saat içerisinde tedaviye başlama faydalı olur. Öncelikle kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Bu vakaların genelde onda sekizi 7-10 gün içerisinde; %10’u 3-4 hafta içerisinde iyileşir.

Diğer onda birlik bölüm ise 3 hafta geçtiği halde hareket kısıtlılığı problemi yaşamaya devam edebilmektedir. Eğer yüz sinirinde tam bir hareket kısıtlaması var ve hiçbir düzelme yoksa bazı nörofizyolojik testlerden yararlanılabilir. Bunların başında EMG dediğimiz elektromiyografi testi gelmektedir. Teste göre dejenerasyon seviyesi %95’in üzerinde ise o zaman siniri cerrahi olarak rahatlatma yoluna gidilebilir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال