Yara izlerini onarabilen bir teknoloji ister misiniz?
İnsan vücudu kendisini tamir etmek adına aslında olabildiğince verimli bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ancak belirli seviyelerin üzerinde hasar alan dokuların tam anlamıyla iyileşip eski haliyle görevini yapması pek mümkün olmuyor.
Ancak şimdi bilim, insan derisinin daha hızlı ve daha etkili iyileşmesi adına yeni bir yol kastetmektedir. ABD’nin Utah eyaletine bağlı küçük bir biyo-teknoloji şirketi büyük bir keşfe imza atmak üzere. Bildiğimiz gibi vücudumuzun her yerini kaplayan cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır. ve şirket, bu organın yeniden yapılanmasını sağlamak amacıyla kaynaklarını sonuna kadar kullanarak mamacına ulaşmıştır . PolarityTED adlı şirket, deneylerin ilk aşamalarında cilt yapısı olarak insana benzeyen bir hayvan olan domuzları kullanmıştır. Geliştirilmekte olan teknoloji, hayvanların ciltlerinde oluşan yanıklar ve aşınmaları başarılı bir şekilde ararak ve cildi tazeledi.
Saç ve kıllar da yenilenme teknolojisine dahil
Şirket; "Araştırma, yeni ürünümüz olan SkinTE ile insanlarda tam fonksiyonel cilt onarımını mümkün kılabilecek. Geliştirmekte olduğumuz süreç, bir hastanın kendi cildine ait küçük örnek sayesinde tüm katmanların tekrar yapılandırılmasıyla gerçekleşiyor. Ayrıca saç ve kıl gibi uzantıların yeniden çıkabileceği tamamen organik dokular gelişebiliyor ”açıklaması yapılmıştır.
Polarity TED'in kurucusu ve CEO'su Denver Lough, verdiği bir diğer röportajda ilk etapta vücutlarında yanık oluşan kurbanların zarar görmüş ciltlerine yönelik çalışmaların hızlandırıldığını belirtti. SkinTE teknolojisi, zamanla daha verimli bir halde çalışabilecek.
Denek olarak domuzların kullanılmasının nedeni ise, deri yapılarının benzerliğinin yanında domuzlardaki deri katmanlarının biraz daha kalın ve karmaşık olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu bir nevi, daha ince olan derilerimizi onarmanın SkinTE teknolojisi ile daha kolay olabileceğine dair önemli bir işaret.
İlk uygulama 2018
İnsanlar üzerindeki deneyler ise 2018 yılının başında uygulanmaya başlanılacak. Bu deneylerin tamamlanmasından 12 ila 18 ay sonra tıp literatürlerine yeni bir başarı ve tedavi yöntemi eklenebilecek.
KAYNAK: Hemsire.Com