Beyaz küre (WBC) yüksekliği ne anlama gelir?

Beyaz küre (WBC) ‘’beyaz kan hücresi’’ anlamına gelmektedir. Beyaz küre ye aynı zaman da lökosit ve akyuvar da denmektedir. Genelde vücutta herhangi bir enfeksiyon varlığında kendini belli eder.

Kan değerlerinizde bulunan lökositler vücudunuzda enfeksiyon oluşmasını  engeller. Bu hücreler enfeksiyona neden olabilecek bakteri, virüs ve diğer organizmaları vücudumuzda yok etmekle  görevlidir. Eğer vücudunuzda bir enfeksiyon varsa ve kandaki beyaz küreniz (WBC)  değeriniz artmışsa bakteriyel kökenlidir.

Lökosit (WBC) nedir?

Vücudunuz da enfeksiyon ortaya çıktığında bunları yok etmek için lökosit üretmeye başlar.  Beyaz kürenizin yüksek olması bunun altında bir sağlık sorunu olduğunun göstergesidir.

Lenfositler, bazofiller, nötrofiller, eozinofiller ve monositler  olmak üzere 5 farklı lenfosit çeşidi vardır.

Normalde kanınızda her mikro litrede çeşitlerine göre lenfosit sayısı aşağıdaki değerler aralığında olmalıdır.

  • Nötrofil: 3150-6200 hücre arası

  • Lenfosit: 1500-3000 hücre arası

  • Monosit: 300-500 hücre arası

  • Eozinofil: 50-250 hücre arası

  • Bazofil: 15-50 hücre arası


Lökosit (WBC) yüksekliği ne anlama gelir?

Lökositlerin çeşitli türlerindeki hücre sayısının değeri, hastalık türünün özelliğini göstermektedir. Örneğin; yüksek miktarda nötrofil bulunması kanser, genel enfeksiyon, fiziksel yorgunluk ve stresin göstergesidir. Beyaz kürenin yüksek miktarda olması AIDS hastalığının göstergesi olabilir.

Bakteriyel hastalıklar genelde kanınızdaki eozinofil ve monosit oranı normalden yüksek olduğu zaman ortaya çıkar. Beyaz kürenin yüksek olması aynı zamanda iltihaplanma, doku zedelenmesi, travma, alerjik hastalıklar, kronik lösemi, kronik kemik iliği hastalıkları, fiziksel yorgunluk veya duygusal çöküntünün göstergesi olabilir.

Beyaz kan (WBC) yüksekliği nedenleri nelerdir?

Beyaz kürenin  yükselmesinin birçok farklı sebebi olabilir.

1. Enfeksiyon:

Enfeksiyon kaynaklı vücutta  bakteri ve virüs sayısı artmaya başladığı zaman bağışıklık sistemi devreye girer ve hastalıktan kurtulmak için kemik iliği  daha çok lenfosit üretmeye başlar. Enfeksiyon kaynaklı bu iltihaplanma durumu kandaki lenfosit sayınızı yükseltebilir.

2. Sigara İçmek:

KOAH hastalığı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı); kronik bronşit veya amfizem gibi akciğeri tıkayan, hava akımını kısıtlayan bir hastalıktır. Sigara içilmesi KOAH hastalığının oluşmasındaki en büyük faktördür. Sigara içen insanların genel olarak akciğerlerinde iltihaplanma meydana gelir ve bu iltihaplanma kandaki lenfosit sayısının yükselmesine sebep olur.

3. Lösemi:

Lösemi gibi kemik iliği bozukluğundan kaynaklanan hastalıklar da lenfosit sayısının yükselmesine sebep olabilmektedir. Lösemi, kemik iliğinizin anormal şekilde yüksek miktarda lenfosit üretmeye başladığı bir kanser çeşididir. Üretilen bu fazla lenfositlerin bağışıklığınız için bir fonksiyonu yoktur ve vücudun enfekte olma riskini artırır.

4. Bağışıklık Sistemi Bozukluğu:

Graves hastalığı, Crohn hastalığı ve diğer doğuştan gelen bağışıklık sistemi bozuklukları kandaki lenfosit sayısını artırır. Eğer bu hastalıklardan birisine sahipseniz doktorunuz lenfosit miktarının düzeni için sizi daima göz önünde bulundurması gerekir.

5. Stres:

Fiziksel stres ya da duygusal yönden yaşanan çöküntüler de lenfosit sayınızı az miktarda yükseltebilmektedir. Stresten kurtulduğunuz zaman kandaki lenfosit değerleri normale dönmektedir.

6. Diğer Durumlar:

Yüksek lenfosit miktarının her zaman endişelenmenizi gerektiren bir durum olmadığını bilmeniz gerekir. Aşağıdaki durumlarda meydana gelen lenfosit artışı normaldir:

  • Hamilelik döneminin son ayı

  • Dalağın alınması

  • Aşırı sigara içmek

  • Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda


Beyaz küre (WBC) yüksekliği nasıl tedavi edilir?

1. Antibiyotik Kullanımı:

Kanda beyaz küre (WBC) yüksekliği genelde bir enfeksiyondan kaynaklandığı için antibiyotik kullanımı lenfosit seviyesini normale döndürür.Yediğiniz her şey kana karıştığı için kandaki lenfosit sayınızı düşürmek için aşağıdaki besinleri diyetinize ekleyebilirsiniz.

2. C Vitamini:

C vitamini tüketimi kandaki lenfosit sayısını düzenler. Limon ve portakal C vitamini yönünden zengin meyvelerdir. Ayrıca kivi, çilek, ve ananas da C vitamini yönünden zengindir. Karnabahar, brokoli, havuç ve biber gibi sebzelerde C vitamini depolarıdır.

3. Omega-3 Yağ Asitleri:

Bu temel yağ asidini vücudumuz üretemez ve bunu aldığınız gıdalarla sağlamanız gerekir. Bu yağ asidi kalp sağlığını geliştirir ve lenfositlerin yabancı bakterileri tanımada ve öldürmesindeki işlevi artırır. Doymamış yağ asitleri alabalık, ringa ve somon gibi balıklarda ve cevizde ve keten tohumunda bulunmaktadır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال