Topuk dikeni nedir? Nasıl tedavi edilir?

Ayak tabanında şiddetli ağrı ve batmaya neden olan, özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra kendini hissettiren rahatsızlığa topuk dikeni denir.

Topuk dikeni nedir? Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?

Ayak tabanında şiddetli ağrı ve batmaya neden olan, özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra kendini hissettiren rahatsızlıktır. Topuk dikeni, günlük ağrıların topukta toplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Uzun süre ayakta kalmak, fazla kilolar, düztaban olmak, yanlış ayakkabı kullanımı ve basma problemleri bu rahatsızlığın başlıca nedenleri arasındadır. Topuk dikeni oluştuğunda kişinin yürüme mesafesi azalır ve yürürken şekil bozukluğu görülür.

Ayağın altındaki tendonun kısalması sonucu ortaya çıkan topuk dikeni, temelde bir kas problemidir. Ayağın yaylanmasını sağlayan kaslardan birinin, topuğa bağlandığı mesafe daha kısadır. Esnekliğini kaybeden ve kısalarak topuk dikenine neden olan tendon, egzersizlerle esnetilmeye çalışılır. Basamaklı tedavi yöntemi uygulanan rahatsızlıkta, öncelikli olarak gerekli ayak egzersizleri düzenli şekilde uygulanmalıdır. Topuk dikenini tetikleyen ayakkabılardan da vazgeçilerek, doğru ayakkabılar kullanılmalıdır.



Geç müdahale kasları zayıflatıyor

Her rahatsızlıkta olduğu gibi topuk dikeninde de zamanında müdahale oldukça önemlidir. Geç tedavi söz konusu olduğunda, kaslarda zayıflama ve güçsüzlük ortaya çıkmaktadır. Kas zayıflığı diğer bir yandan kireçlenme sorununu doğurmaktadır. Ayak tabanı kaslarında oluşan aşırı gerginlik ve sertleşme tüm yürüyüş kalitesini etkilemektedir. Bu durum diz ve kalça ekleminde erken aşınmalara neden olmaktadır.

Tedaviye, fizik tedavi ile başlanmakta ve egzersizler yapılmaktadır. Ayrıca proloterapi tedavisi ile hasarlı dokuya özel içerikli bir solüsyon enjekte edilerek, ağrının kaynağı olan bölgede tamirci hücreler aktif hale getirilmektedir. Bu yöntemler işe yaramaz ise son çare olarak cerrahi müdahale yapılmaktadır.

Topuk dikenini önlemek için düzenli istirahat oldukça önemlidir. Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak ve doktorun önerdiği egzersizleri alışkanlık haline getirmek, hastalıkla en etkin mücadele yöntemini oluşturmaktadır. Ayakkabı kullanımında ise moda değil, sağlık ön planda olmalı ve ortopedik ürünler tercih edilmelidir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال