Tiroit kanseri nedir? Tedavisi var mıdır?

Kalkan bezi olarak da adlandırılan tiroit, bir salgı bezidir. Gırtlağınızın alt kısmında bulunur ve kelebek kanatları şeklinde iki tarafa açık olarak bulunduğu bölgeyi sarmalar.

Kalkan bezi olarak da adlandırılan tiroit, bir salgı bezidir. Gırtlağınızın alt kısmında bulunur ve kelebek kanatları şeklinde iki tarafa açık olarak bulunduğu bölgeyi sarmalar. Salgıladığı tiroksin hormonu, metabolizmanın düzenli işlemesinden tutun da kalp, hafıza hatta cilt yapısı ile ilgili fonksiyonların düzenli çalışmasına kadar birçok alanda etkilidir.  Bu nedenle tiroit bezinin düzgün çalışmaması birçok alanda sıkıntı yaşamanıza neden olabilir.

Depresyona girebilir, kalp ritminizde sıkıntılar yaşayabilirsiniz; unutkanlık, kabızlık, kas ve cilt sorunları, adet düzensizlikleri gibi birçok rahatsızlığın temelinde tiroit bezinizin düzgün çalışmaması yatıyor olabilir. Saydığımız rahatsızlıkların dışında tiroit bezinizde görülen nodüller tiroit kanseri oluşmasına sebep olabilir.



Tiroit kanseri

Tiroit kanserine sebep olan en önemli iki etken, vücuda az veya fazla iyot alımı ve radyasyona maruz kalınmasıdır. Özellikle çeşitli tedaviler sırasında maruz kaldığınız radyasyon yoğun olduğu takdirde tiroit kanserine yol açabilir. Bunun yanında kalıtım da önemli bir nedendir.


Tiroit kanseri belirtileri

Sinsi ilerleyen bir kanser türü olan tiroit kanseri, çoğunlukla hiçbir belirti göstermez ve başka bir rahatsızlık nedeniyle muayeneye gittiğinizde ortaya çıkıverir. Ancak nadiren de olsa lenf bezlerinizde görülen büyüme, boynunuzda oluşan kitle, boğazınızda meydana gelen sıkıntı hissi, nefes darlığı, ses kısıklığı, yutma kaslarınızın bozukluğu gibi sıkıntılar, tiroit kanseri belirtileri olabilir.



Tiroit kanseri türleri ve tedavi yöntemleri

Papiller, foliküller, medüller ve anaplastik olmak üzere dört çeşit tiroit kanseri vardır. Papiller ve Foliküller daha sık görülen tiplerdir. Belirti göstermeyebilirler, 40/50 yaşlardan sonra ortaya çıkar ve vücudunuzun belli organlarına yayılma gösterebilirler. Papiller tip, tiroit kanserleri içinde en sık görülenidir. Medüller tip, daha seyrek ve kalıtıma bağlı görülebilir. Anaplastik tip ise en az görülenidir hızlı ilerler ve kemoterapi tedavisine ihtiyaç duyulur.

Tiroit kanserlerinde cerrahi tedavi esastır. Tiroit kanser tipine göre tiroit bezinin bir kısmı veya tamamı alınabilir. Bunun yanına destekleyici bir tedavi yöntemi olarak da radyoaktif iyot tedavisi de uygulanmaktadır. Atom tedavisi de denilen bu yöntem genellikle ameliyat sonrası alınan tiroit bezlerinin işlevini sürdürme desteği sağlar.

Erken teşhis ettirmeniz ve genç yaşta tedaviye başlamanız durumunda tamamen tedavi edilme ihtimali daha yüksektir. Tekrarlama riski de olan tiroit kanseri vakalarında cerrahi müdahale sonrası düzenli ilaç kullanmanız da istenebilir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال