Solunum yolu hastalıkları ve tedavi yöntemleri

Solunum, canlı varlıkların hayatlarını sürdürmesinde en önemli role sahiptir. Havadan oksijeni alarak, karbondioksiti havaya geri verilmesi olayına solunum denilmektedir. Solunum sistemi çeşitli organlar sayesinde gerçekleşir. Canlıların enerji elde etmek amacıyla yaşanan duruma solunum denir.

Burun, gırtlak nefes borusu ve akciğerden oluşan bu sistemde meydana gelen rahatsızlıklar kişinin yaşam kalitesini düşürmesi kadar ciddi sıkıntılarıda beraberinde getirir. Basit bir nezleden akciğer kanserine kadar bir çok hastalığa açık olan bu solunum yolları sisteminin mikrop ve virüslerden korumak için sağlıklı beslenme şart!


Yaşam kalitesini düşüren hastalık

Sağlıklı nefes alıp vermek ve metobolizmanın doğru çalışmasında önemli bir yere sahip olan solunum sisteminde  aksaklık olmaması için kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Hava kirliliğinden tutunda, soğuk da kalma ve aşırı terleme ve soğuma, dengesiz beslenme, sigara kullanımı ve düzensiz hayat biçiminin neden olduğu solunum sistemi rahatsızlıkları kimi zaman kısa sürede geçen nezle gibi hafif hastalıklara kimi zamanda akciğer kanseri gibi ölümcül rahatsızlıklara dönüşüyor.


Solunum yollarında meydana gelen başlıca hastalıkları ise şu isimler altında toplayabiliriz;

Grip

Solunum yollarında meydana gelen ve havadaki mikroplar ile bulaşan grip ciddi bir solunum yolu rahatsızlığdır.Tedavisi kolay olan bu rahatsızlık  bulaşıcı özellik taşır. Burun akıntısı, ateş  ve sıtmanın yanısıra öksürük ve kas ağrıları ile gözlenilen grip ilaç ve doğal takviyelerle kısa sürede geçebilen bir rahatsızlıktır.

Nezle ve grip arasında ne farklılıklar vardır?


Bronşit

Bronş tüplerinin iltihaplanması ile oluşan bu hastalık nefes darlığı,öksürük, balgam oluşumu ve göğüs ağrısı olarak kendini gösterir. Çoğunlukla antibiyotik kullanımı ile geçebilen bu rahatsızlık vücut direncini de düşürür.İyileşme süreci ise 2 ile 6 hafta arasındadır.

Kronik bronşit hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi


Sinüzit

Sinüs boşluklarının soğuk hava yada alerjik reaksiyonlar sonucu dolmasıyla baş gösteren sinüzit, kişide şiddetli baş ağrılarına neden olur. Sigara dumanu başta olmak üzere kirli havadan uzak durmak ve antibiyotik kullanmakla önlenebilecek bu rahatsızlık da tedavi asla yarım bırakılmamalıdır.


Koah

Aşırı sigara tüketimi ile başlayan nefes darlığına verilen ad olan KOAH kişini yaşam kalitesini oldukça düşürür. Sürekli baş gösteren tıkanma hali, balgam cıkartma isteği ve öksürük bu hastalığın başlıca özelliklerindendir. İlaç tedavisinin yanısıra egzersizler ve sağlıklı beslenme KOAH'ın iyileşmesinde ek önemlerdir.

Koah hastalığı nedir? Koah hastalığı belirtileri ve tedavi yolları


Pnömoni

Virüslerin yol açtığı bu akciğer solunum yolu hastalığı olan pnömani, yoğun bakım gerektiren hastalıklardan biridir.  Nefes darlığı ,öksürük ve kanlı balgam gibi belirtileri olan  bu hastalık, antibiyotik ve ekspektoran ilaçlarla yok edilmeye çalışılır.


Akciğer kanseri

Bu kanser türünün en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Uzun süreli ve fazlaca tüketilen sigara zamanla akciğerlerdeki hücreleri öldürür ve işlev yapamaz hale gelir.Tedavi süreci hastalığın ne kadar ilerlediği ile ilgili doğru orantılıdır. Alınacak önemlerin başında ise sigara içmemek gelir.

Akciğer kanseri hemşirelik bakımı


İlgili içerikler;

Solunum tipleri ve özellikleri

Kış yorgunluğu nedir? Kış yorgunluğuna dikkat!

Solunum fonksiyonunda etkisizlik riski hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال