Haşimato hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Haşimato hastalığı, bağışıklık sistemimizin bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücudumuza zararlı antikorları tiroit bezine yönlendirerek yok etmeye çalışmasına denir. Haşimato hastalığı tüm dünyada yaygın olarak görülen hipotiroidi başta olmak üzere bir çok rahatsızlığın ilk sebebidir.  Bu hastalık Japon bilim adamı Hashimoto tarafından bulunmuştur.

Tiroid bezi kelebek şeklinde, boynun ön tarafında, gırtlağın altında bulunan bir organdır. Bağışıklık (immün) sisteminin “yanlışlıkla” ürettiği antikorların (oto-antikor) tiroidi hücrelerine gidip yapışarak onlara bir “mikropmuş” gibi davranarak tahrip etmesiyle oluşur.

Hastalığın kadınlarda görülme oranı erkeklere göre çok daha yüksektir. Hormon bozukluğu kaynaklı gibi görünse de tiroid hormonu düşen her hastaya haşimato tanısı konulamaz. Tanının konulması için tiroid bezinde iltihap (tiroidit) oluşması ve ultrason ile tahribatın görüntülenmesi gerekmektedir.


Tiroid kanseri tipleri, belirtileri, tedavisi ve hemşirelik bakımı

(Tiroid kanseri hakkında internette yayınlamış en kapsamlı içerik)


Haşimato hastalığı belirtileri

  • İlk belirtisi, yeme alışkanlığı ve hareketsizlik olmamasına rağmen tiroid hormonunun düşmesi (hipotiroidi) nedeniyle kilo alımı

  • Hastalığın seyrinde geçici olarak tiroid hormon fazlalığı (hipertiroidi) olmasından dolayı nadir olarak ilk belirtiler arasında kalp çarpıntısı ve saç dökülmesi olabilir.

  • İlk belirtilerden sonra hastaların genellikle hekime başvurma sebebi olan belirtiler; halsizlik ve bitkinlik, el ve yüzde şişmeler, ses kalınlaşmasıdır.


Haşimato hastalığının ilerleyen safhalarında getirdiği zararlar arasında, düşen tiroid hormonundan (hipotiroidi) dolayı şişmanlığın yol açtığı estetik bozulmanın yanı sıra buna bağlı hastalıklar vardır. Yine kabızlık ve buna bağlı hastalıklar, depresyon, cinsel sorunlar, aşırı sinirlilik, adet düzensizliği ve kısırlık, saç ve cilt bozukluğu, tırnak kırılma ve soyulması, tiroidi kanseri ve yine hipotiroidite bağlı olarak kalp ve beyin hastalıkları vardır.


Haşimato hastalığı tedavisi

Haşimato hastalığının tedavisi için Endekroloji ve Metabolizma hastalıkları uzmanına gidilmesi tavsiye edilir. Haşimato hastalığı birçok sağlık sorununa sebebiyet verdiği için öncelikle hastalığın tanısı konularak tedavisine başlanmalıdır. Her hastaya göre uygulanacak hormon dozları değişir, buna yetkili hekim yaptığı tetkikler sonucu karar verir. Hastalığın tedavisinde tiroidi hormonu yanında antikor düşürücü tedavi de uygulanmalıdır.

Uzun süren kronik bir hastalık olduğu için Haşimato hastalığı hekim gözetiminde düzenli kontrollerle takip altında tutulmalıdır. Haşimato tanısı konulmuş hasta, tedavisi sürecinde yine yetkili hekiminin de tavsiye edeceği bir beslenme düzenine geçmelidir. Hasta özellikle iyottan uzak durmalıdır.


İlgili içerikler;

Tiroit kanseri nedir? Tedavisi var mıdır?

Fazla tuz tüketiminin zararları nelerdir?

Obezite Nedir? Obezite ile Nasıl Mücadele Edilir?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال