Çocuklarda romatizma ve tedavisi

Eklemlerde sıvı birikmesi sonucu oluşan romatizma ileriki yaşların hastalığı olmasına rağmen nadirde olsa çocuklarda da görülebilir.

Çocuklarda romatizma belirtileri

  • Eklem ağrısı

  • Eklem şişliği

  • Adelelerdeki yorgunluk hissi

  • Ateş yükselmesi

  • Ağızda aft denen yaraların çıkması

  • Ağrının uzun sürmesi romatizma teşhisi konmasını kolaylaştırabilir.


Çocuklarda 3-12 yaşları arasında kol, bacak ve kalçada kısa süreli ağrılar olmaktadır. Ağrıların uzun süreli olması durumunda beklemeden bir çocuk romatolojisi uzmanına gidilmelidir.

Diğer hastalıklarda olduğu gibi romatizmada da erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Hastalık erken teşhis edilmezse çocukta köklü gelişim sıkıntılarına neden olmaktadır. Genellikle soğuk ve nemli yerde kalmanın romatizmaya neden olduğu bilinir. Ancak bu tek başına bir hastalık nedeni değildir yalnızca bulunan ağrıyı daha hissedilebilir hale getirir, ağrıyı arttırır.


Romatizmanın nedeni genellikle vücuda ’’streptokok’’ olarak bilinen mikrobun girip önce boğazları daha sonra eklemleri etkilemesidir.

Romatizma çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere iki çeşittir. İltihapsız romatizma büyüme ağrılarından, eklemlerin elastik olmasından ve omurga eğriliklerinden kaynaklanırken iltihaplı romatizma, içinde ’’akut eklem romatizması’’ olarak bilinen kalp romatizmasını barındırır ve bu romatizma türü en ciddiye alınması gereken türüdür.

5-12 yaşları arasında ateşlenme, boğazda ağrı ve bademciklerin şişmesi şeklinde kendini gösterir. Bunun yanı sıra iltihaplı romatizma ’’juvenil idiopatik artrit’’ de erken kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.


Video anlatım


Çocuklarda romatizma tedavisi

Çocuklardaki ağrılar 6 haftadan daha uzun sürüyorsa çocuk romatolojisi uzmanına başvurarak bir laboratuvar testi yaptırılması gerekir. Erken teşhis ile beraber gerçekleşen uygun tedavi, çocuğun kalıcı sakatlıklar yaşamasını engeller. Bu rahatsızlık genel olarak ilaç uygulaması ile tedavi edilmektedir.

Eğer romatizma sebepli kalp tutulması var ise kortizon tedavisi yapılmakta ve uzun süreli penisilin iğnelerle kişi kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Eğer kalp tutulması yok ise kısa süreli penisilin iğneler yapılmaktadır. Hastalığın tedavisindeki en önemli aşamalardan biri enfeksiyonun vücuda tekrar yerleşmesini engellemektir. İltihapsız romatizmalar genellikle egzersizler yapılarak tedavi edilmeye çalışılmaktadır. 


Enfeksiyon riski hemşirelik bakımı


Çocuk romatizması hangi hastanelerde tedavi ediliyor?

  • Ankara - Hacettepe Üniversitesi’nde

  • İzmir - Dokuz Eylül Üniversitesi’nde

  • İstanbul - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yapılmaktadır.

İlgili içerikler;

Çocuklarda kış aylarında en çok rastlanan hastalıklar nelerdir?

Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmelidir?

Çocuklarda sinir krizi


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال