Sistit nedir? Sistitin tedavisi var mıdır?

Sistit idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelir, idrar yolları ve üreme sisteminde en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görülür. Zamanında tedavi edilmeyen sistit hastalığı böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılarak, mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.


Sistit nedir?

İdrar kesesinin iltihaplanmasına neden olan bakteriyel enfeksiyona sistit denilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen sistit, sık idrara çıkma ihtiyacının yanında, idrar yaparken yanma ve zorlanmaya neden olmaktadır. Kadınlarda daha sık olmak üzere, her yaşta görülebilen bu hastalığın ciddiye alınması gerekmektedir. Tedavi edilmeyen sistit hastalığında işin ucu böbrek enfeksiyonu ve idrar kanamalarına kadar gitmektedir.



Sistitin sebepleri

Sistite yol açan birincil faktör, tuvalet temizliğine gerekli özeni göstermemekten kaynaklanmaktadır. Tuvalet temizliğini arkadan öne doğru yapmak, iç çamaşırını 24 saatten fazla kullanmak ve cinsel organları nemli bırakmak sistite yakalanma riskini arttırmaktadır. Bunlara ek olarak sistitin bir diğer nedeni de cinsel ilişkidir. Cinsel ilişki sırasında bakteriler mesaneye ulaşarak enfeksiyona neden olabilmektedir. Uzmanlar tarafından bu riske karşı önlem amaçlı, ilişki sonrasında hemen tuvalete çıkmak önerilmektedir. Uzun süre oturmak, sıkı ve nem yapan çamaşırlar giymek, ayrıca stres de sistite neden olmaktadır. (Doğru tuvalet kullanma eğitimi)


Sistit Hastalığının tedavi yöntemi

Sistitin tedavisi elbette mümkündür. Ancak önemli olan hastalık fark edilir edilmez doktora başvurmaktır. Böylece hastalığın ilerlemesi ve böbreklerin etkilenmesi önlenmiş olacaktır. Sistit hastalığına öncelikle antibiyotik tedavisi ile müdahale edilmektedir. Tedavi başlamadan önce hastadan idrar örnekleri alınmaktadır. Hasta bu esnada sonuçlar çıkana kadar idrar yolları enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotiklerden faydalanmaktadır. Elde edilen antibiyogram sonuçlarına göre, eğer hekim uygun görürse ilaçlar değiştirilebilir. Hastalık kronikleşmiş ise tedavi süreci uzamaktadır.



Hastalığın kadınlarda görülme riski daha fazladır. Ancak erkeklerde de sistit hastalığı ortaya çıkabilir. Erkek hastaların tedavisinde yine antibiyotik kullanımına başvurulmaktadır. Hastalığın seyrine göre ameliyat gerekebilmektedir. Hastalıktan korunmak adına ilk dikkat edilmesi gereken bakterilerin idrar yollarına girmesini engellemektir. Vajinal ve rektal bölgenin temizliğine büyük özen gösterilmelidir.


İlgili içerikler;

İdrar yolu hastalığı nedir? İdrar yolları hastalıkları nasıl tedavi edilir?

İdrar kaçırma hastalığı (üriner inkontinans)

İdrar tutamama hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال