Şaşılık nasıl anlaşılır?

Gözler normal şartlarda aynı yöne bakmaktadır ve aynı paralel doğru üzerinde durması gerekmektedir. Şaşılık; bir göz düz şekilde bakarken diğer göz içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru kayması şeklinde tanımlanmaktadır. Her bir gözde 6'şar adet göz dışı kas bulunmaktadır. Bunların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gözde de mevcuttur. Gözlerdeki kayma şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici süreli oluşabilir. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Farklı nedenlerle şaşılık oluşabilir.

Gözler birlikte uyum içerisinde nasıl çalışır?

Normal görmede her iki gözünde ayn noktaya bakmaları gerekir. Daha sonra beyine giden resimler beyinde birleştirilerek tek bir görüntü oluşturur. Buna örnek olarak fotoğraf makinalarında çekilen panaroma fotoğrafları örnek verebiliriz.

Şaşılık kişiye nasıl zarar verir?

Çocuklukta şaşılıkta beyin kayan gözün gönderdiği görüntüyü ihmal eder bu sebeple çocuk derinlik algısını kaybeder. Erişkinlerde olan şaşılıkta ise genellikle çift görme oluşur. Hasta doktora çift görme rahatsızlığı ile başvurur.

Şaşılıkta erken teşhis önemli midir?

Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemli bir durumdur. İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerinin yanında ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları da oluşabilecektir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikayeti olmasa da düzenli olarak mutlaka uzman bir göz hekimine muayene olması gerekmektedir.

Şaşılık nasıl tedavi edilir?

  • Optik tedavi olarak bazı şaşılıklar kırma kusuruna bağlı olabilir. Bu tür şaşılık gözlükle düzeltilebilir.

  • Bazı şaşılık türleri ortopedik egzersizlerle düzelebilir. İki gözle birlikle aynı anda bakma egzersizleri ile derinlik hissatı artırılır.

  • Midriyatik ve miyotik ilaçlar kullanılarak yapılan tedavi şeklidir.

  • Bazı şaşılıklarda en son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Amaç, kaymanın düzeltilmesi, binoküler tek görmenin sağlanması ve estetik açıdan iyi bir görünüm elde edilmesidir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال