Renk duyusu gözün retina tabakasında yer alan konilerle oluşmaktadır. Genellikle doğumdan sonra görülen bu hücrelerin renk algılama yeteneğini kaybetmesi ile oluşan bir hastalıktır. Renk körlüğü sonradan oluşmaz kalıtsaldır. Renk körlüklerinin büyük bir bölümü eşeye bağlı çekinik kalıtımla kuşaktan kuşağa geçer. Renk körlüğünün tıptaki karşılığı Daltonizm'dir.
Renk körü olup olmadığımı nasıl anlarım?
Renk körü olup olmadığınızı anlamak için renk körlüğü testlerinden yararlanabilirsiniz. Renk körlüğü testlerinde kaçıncı derecede renk körü olduğunuz belli olmaktadır. Renk körlüğünün türünü belirler.
Renk körlüğünün çeşitleri nelerdir?
Kişide kırmızı renge duyarlı olan koni hücreleri yok ise (Protonopia) kırmızı renk körlüğü, mavi renge duyarlı koni hücreleri yok ise mavi renk körlüğü, yeşil renge duyarlı koni hücreleri yok ise (Deuteranopia) yeşil renk körlüğü oluşmuştur.
Bireyde sadece kırmızı renge duyarlı olan koni hücreleri yok ise birey kırmızı rengi göremez. Mavi ve yeşil karışımlarını görebilir. Kırmızı rengi ayırt edemez. Aynı şekilde diğer renk körlüklerinde durum benzer şekildedir.
Monokrom renk körlüğü
Eğer bireyde 2 koni renk koni hücresinde de renk algılama kabiliyeti bitmiş ise birey sadece tek renk ve siyah beyaz karışımlarını görebilir. Örneğin kırmızı ve yeşil renkleri algılayamaz sadece mavi ve türevlerini algılayabilir. Kırmızı ve yeşil renkleri de mavi renge benzetir.
Siyah beyaz renk körlüğü
Renk görme ile ilgili olarak eğer üç konide yok ise bu durumdaki bir kişi renkleri yalnızca siyah ve beyaz olarak algılayabilir (Anopia). Bu durumdaki kişi tam renk körü olarak nitelenir.
Renk körlüğü testleri
- Psödoizokromatik plakalar
- Farnsworth renkli nokta prosedürü
- Nagel’ in anomaloskopu
Renk körü insanlar hayatında nasıl zorluklar çeker?
Halk arasında bilinen yanlışlardan birisi renk körü insanlar ehliyet alamadığıdır. Renk körü insanların ehliyet almasında herhangi bir sakınca yoktur. Trafik ışıklarında renkleri algılayamıyorsa renklerin sırasını ezberlemesi yeterlidir. Askeri sınavlarda, pilot alımlarında ve polis alımlarında renk körlüğü testleri yapılmaktadır. Renk körü olan kişiler bu sınavları geçemezler.
İlgili içerikler;
Göz rengini değiştirmek artık mümkün
Gözleriniz size bir şeyler anlatmak istiyor
Gözlükten kurtulmak mı istiyorsunuz? Göz içi lens tedavisi
KAYNAK: Hemsire.Com