Ramazanda diş çürüğü riski artıyor!

Ramazanda sağlığa dikkat etmek ayrıca önemlidir. Diş çürüğü riski Razaman ayında ne derecede değişmektedir.

Ramazan ayında oruç tutmadan dolayı kimi rahatsızlık açısından sağlığa daha çok önem verilmelidir. Ramazan ayında oruç tutulmasından kaynaklı olarak oluşan ağız kuruluğuna bağlı olarak, iyi temizlenmeyen diş yüzeyleri ve ara yüzlerde daha yoğun miktarda biriken bakterilerin çürük oluşma riskini artırdığı görülmektedir. Aynı zamanda kötü ağız kokusununa da neden olabileceği görülmektedir. Bu riskleri enaza indirgemek adına sahur ve iftarın ardından özenli ve dikkatli bir diş bakımına ihtiyaç Vardır.

Ağız neden kokar?

Ramazan ayında karşılaşılan en büyük sorunlardan olan ağız kokusunun en temel nedenleri, ağız bakım ve hijyeninin yetersiz olmasından dolayıdiş ve diş eti hastalıklarının oluşmasıdır. Günlük hayatta sürekli bir şeyler yenilip içildiği zamanlarda ağız içerisinde tükürük salgısı devamlı olarak salgılanır; ancak Ramazan ayının özellikle yaz aylarına denk gelmesinden dolayı, uzun saatler boyunca sindirimle alakalı herhangi bir aktivite olmadığı için tükürük salgısı minimum düzeye iner. Tükürüğün az olması da, ağız içindeki bakteriyel aktivitenin artan bir hızda devam etmesini ve ağız içi pH’ın bakteriler için optimum seviyede kalmasına neden olmaktadır.

Tercih edilen gıdalara dikkat edilmelidir!

  • Ramazan ayında uzun süre diş fırçalanamayacağından dolayı yenilen ürünlere dikkat edilmelidir. Özellikle sahurda aşırı şekerli gıdalar yenilip diş yeterli seviyede fırçalanmadan yatılırsa diş çürüklerine davetiye çıkarılmış olur.

  • Dişler fırçalanırken, fırça yukarı aşağı yönünde hareket edilmelidir. Ramazan dışında 3 dakika yeterli olabiliyorken, uzun süre herhangi bir yeme - içme faliyeti olmadığından Ramazan boyunca dişler 5 dakikadan az fırçalanmamalıdır. Dişlerin arka kısımları ve orta kısımları dikkatlice fırçalanmalıdır.

  • Ramazan’da sadece dişleri fırçalamak gerekli hijyeni sağlamak için yeterli olmadığından, diş ipi mutlaka kullanılmalıdır. İftar ve sahur arasında uzun saatler bakteriler için uygun ortamı sağlayan ağızı bakterilerden biraz daha fazla koruyabilmek adına ağız antiseptiği kullanabilir. Anti - bakteriyel gargara veya ağız spreyleri de tercih edilebilir. Ancak hiçbirinin bulunmadığı ortamlarda tuzlu su ile ağız gargara yapılabilir.

  • Ağız kuruluğuna neden olduğundan sodyum lauril sülfat içeren diş macunları kullanımından kaçınılması gerekir. Ancak piyasa bulunan neredeyse tüm macunlarda bu madde köpürtücü olarak tercih edilmektedir. Dolayısıyla fırçalamanın ardından ağız bol bol çalkalanmalı ve de diş fırçalandıktan sonra su içilmesi gerekmektedir.

  • Asitli içecek tercih edilmemeli ve de asitli içecekler tüketildiyse ağız bol suyla çalkalanmalıdır.


​KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال